La manifestació d'estudiants a Barcelona per reclamar una rebaixa de les taxes universitàries i equiparar els preus de graus i màsters ha acabat amb una seguda de més d'un centenar de persones davant la Secretaria d'Universitats que ha obligat a tallar la Via Laietana durant més de quatre hores.
Cap a dos quarts d'1 de la matinada, els Mossos d'Esquadra, amb un fort desplegament, han desallotjat una a una les persones que participaven en la seguda, que havia quedat encerclada pel cordó policial que custodiava la seu d'Universitats i bloquejava l'accés a la Via Laietana. Des de fora del cordó, desenes de persones han donat suport als concentrats amb crits que animaven a la "resistència" i contra la policia.
La manifestació, convocada per les assembles de facultats i amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), havia sortit de plaça Universitat passades les 7 de la tarda, amb la capçalera 'Abaixem les taxes'; una protesta que ha culminat dos dies de vaga a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la qual aquest dijous s'han sumat facultats de la Universitat de Barcelona (UB). La marxa s'ha dirigit pel carrer de Pelai cap a Via Laietana sense incidents i, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, en el moment àlgid, han estat unes 800 persones les que hi han participat.
Petards i bombes de fum
La Secretaria d'Universitats i Recerca (SUR), que es troba a l'inici de la Via Laietana, estava custodida pels Mossos abans de l'arribada dels estudiants, que han llançat alguns petards i bombes de fum a l'edifici. Ha estat aleshores quan uns 200 participants a la manifestació s'han assentat davant Universitats i han anunciat, amb càntics, que pensaven passar la nit allà. També han cridat contra les retallades en ensenyament, contra la policia i han demanat la dimissió del secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, entre altres proclames i reivindicacions.
S'han viscut alguns moments de tensió quan els manifestants de primera línia han donat alguns cops, amb els pals de les banderes que portaven, als escuts dels agents que custodiaven la porta de la Secretaris d'Universitats.
Els Mossos han donat algun cop de porra, però l'enfrontament s'ha frenat. En general, la seguda ha transcorregut de forma pacífica. Els manifestants han desplegat tres tendes de campanya i les persones que es trobaven fora del cordó policial donant-los suport –moltes eren manifestants que s'havien allunyat un moment de la seguda i ja no els havien deixar tornar a entrar dins el cordó policial – els han llançat provisions, com snacks, barres de pa, embotis i begudes.
Desallotjament
Quan ja feia quatre hores que havia començat la seguda, els Mossos han anunciat que tenien instruccions d'alliberar la via i, pocs minuts després, l'han començat a desallotjar. Els Mossos han optat per separar un a un els participants a la protesta, que s'havien apinyat per fer més complicat el desallotjament. A mesura que els anaven separant del grup, els portaven al carrer Pla de Palau.
Alguns dels participants a la seguda han explicat a l'ACN que no els havien identificat. Les diputades de la CUP Mireia Vehí i Mireia Boya han estat presents a la protesta, tot i que s'han mantingut en segona línia, observant com transcorrien els fets. Al final s'hi ha afegit la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha demanat informació als Mossos de què passava amb els participants a la seguda un cop desallotjats.
Segons li haurien explicat, els agents no estaven identificant els manifestants, excepte els de primera línia que havien estat amb les banderes. Aquests, se'ls hauria portat als furgons per comprovar si tenien algun requeriment i, en cas negatiu, també se'ls deixava marxar, segons li haurien indicat a Reguant.
Equiparar preus
A l'inici de la manifestació, la portaveu del SEPC, Mercè Terés, havia destacat que els motius de la protesta eren reclamar la rebaixa efectiva del 30% de les taxes universitàries i que els preus de graus i màsters s'equiparessin. Terés també ha denunciat davant els periodistes la detenció dilluns passat de tres persones relacionades amb els aldarulls de la manifestació del 2 de març i ho ha atribuït a la voluntat de "desarticular el moviment estudiantil".
La Secretaria d'Universitats i Recerca ha aprovat la rebaixa del 30% de les taxes universitàries a les rendes més baixes, tal com va confirmar Arcadi Navarro en una entrevista a l'ACN. Aquesta rebaixa afecta concretament a les famílies incloses en els llindars 1 i 2 establerts a les beques equitat i per tant, a les famílies de quatre membres que no superin els 42.554 de renda anual. Aquesta modificació dels preus públics per a aquests estudiants compleix l'esmena de la llei d'acompanyament de pressupostos i també inclou l'extensió de les beques equitat en els màsters. Per als manifestants, però, aquesta rebaixa no és suficient.