L'arqueòleg i antropòleg Eudald Carbonell ha advertit en una entrevista al programa Versió RAC1, que la pandèmia de la Covid "és un últim avís per als éssers humans", però no per a l'extinció sinó per al "col·lapse".
"És un últim avís a la manera que tenim de pensar i no prendre decisions en contra de la globalització que està uniformitzant el planeta i que ha contribuït al fet que les pestes siguin freqüents", ha assenyalat. Al seu entendre, s'haurien d'adoptar noves formes de socialització.
Segons Carbonell, una cosa és la globalització i una altra és la planetització, i ha apostat per aquesta segona. "La globalització ha fet perdre la diversitat i està creant una uniformització del planeta, trencant la memòria històrica, biològica i social. Tot i això, de la mateixa manera que la globalització ha ajudat a escampar la pandèmia, també ajudarà a solucionar-la a través de la planetització", ha apuntat.
L'arqueòleg ha insistit que cal una humanització. "O ens humanitzem i utilitzem en forma de consciència crítica d’espècie la tecnologia i els recursos del planeta, o ens ensorrarem, haurem de tornar a adaptar-nos a noves formes de socialització com a humans", ha pronosticat.
Al seu entendre, a més el coronavirus té especificitats respecte a les anteriors pandèmies històriques, perquè per primera vegada hi ha hagut "una molècula que ha afectat tot el planeta".
Carbonell també ha fet una reflexió sobre la competició que s'ha creat amb les vacunes, i que ha afectat alguns polítics vacunant-se d'amagat. "És una qüestió de selecció cultural. Com a éssers humans hem crescut perquè hem estat molt competitius, i el que hauria d’haver fet la nostra espècie és que fóssim competents i no competitius", ha afegit.
"Quan ets competent, no competeixes amb ningú perquè no et cal. Només competeixen els que són incompetents. Davant d’aquesta crisi, la nostra espècie ha demostrat que és incompetent", ha indicat.
Carbonell és l'arqueòleg català de més prestigi i projecció internacional. Des de l'any 1999 ocupa la càtedra de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i actualment és investigador principal del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari d'aquesta universitat i investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), un institut transdisciplinar que treballa en els principals jaciments mundials per esbrinar l'origen de les primeres poblacions humanes.