Les nits tropicals i tòrrides que assolen Catalunya no ofeguen només el nostre país. La majoria del continent europeu sucumbeix a temperatures rècords. A més del canvi climàtic, el culpable de tot plegat té un nom: anticicló Neró. Aquest fenomen meteorològic ha deixat temperatures rècord per tot el territori europeu, passant pels 30 graus als Alps suïssos fins als 42 que es registren en diversos punts de França. Les alarmes salten per tota Europa davant del fenomen més extrem d'aquest estiu, però probablement no de la dels pròxims anys si seguim aquesta tendència.
🔴 Temperatures a Barcelona i Catalunya avui, DIRECTE | Última hora de l'onada de calor
Neró, qui va ordenar incendiar Roma, és el nom fatu amb què el servei de meteorologia d'Itàlia ha decidit batejar aquest anticicló, segons recull El Español. El mateix digital defineix aquest anticicló com un fenomen típicament canicular. És a dir, un ascens de masses d'aire calent des del nord d'Àfrica, el qual se suma a una poca nuvolositat i un augment d'hores de sol. Tot plegat dispara els termòmetres. No és un fenomen nou, la novetat és la seva intensitat mai vista impulsada per l'avenç sense aturador del canvi climàtic.
Rècords i alertes per tota Europa
Els països mediterranis estan sent especialment colpejats per Neró, tanmateix, no són els únics. Itàlia ha patit especialment en el vessant occidental del país, on les màximes han rondat entre 40 a Florència i els 38 graus a Milà. Les coses han estat pitjors a França, on fa dies que part del seu territori està en alerta per les altes temperatures, arribant als 42 graus a ciutats de l'interior com Lió. Encara temperatures més altes s'han registrat en alguns punts de l'Estat espanyol amb màximes de 45,2 °C al Granado (Huelva) o 44,5 °C a Montoro (Huelva).
En territoris europeus poc acostumats a la calor, aquests dies els estan portant al límit. Les nits tropicals, inexistents fins al moment, han arribat a Bèlgica, els Països Baixos i bona part d'Alemanya. Tot plegat ha arribat també a zones muntanyoses que no acostumen a patir aquestes temperatures, per exemple els Alps suïssos han registrat la màxima de 30 graus, molt per sobre de l'habitual en aquesta època. Això es tradueix en un greu risc d'esfondrament per desglaç a pics com el Mont Blanc.
Partint de la mala experiència d'aquests dies a Europa, l'ONU adverteix que aquest és el futur que marca un canvi climàtic al qual no s'estan posant prou aturadors. Concretament, les Nacions Unides apunten que a Europa "l'any 2050, aproximadament la meitat de la població europea podria estar exposada a un risc elevat o molt alt d'estrès per calor durant l'estiu".