Els efectes de la crisi climàtica i l'escalfament global ja són ineludibles per a la gran majoria de la humanitat. A Europa, però, s'avança cap al col·lapse encara més de pressa. Així ho ha revelat el darrer informe de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el servei Copernicus de la Unió Europea. Segons les dades recollides en els darrers 30 anys, el Vell Continent s'escalfa mig grau cada deu anys, un ritme més del doble de ràpid que la mitjana global. Malgrat les mesures preses per la UE per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle fins a un 31% en aquest temps, les conseqüències són tangibles i nefastes: entre 1991 i 2021 les glaceres alpines van perdre 30 metres de gruix i el gel de Groenlàndia s'està desfent, cosa que contribueix a l'acceleració de la pujada del nivell de la mar. A més a més, s'intensifica la freqüència i els efectes dels desastres naturals, com les sequeres, les inundacions i els incendis forestals.
Europa s'escalfa més ràpidament
L'estudi alerta que independentment de les mesures preses per frenar la crisi climàtica, "les temperatures augmentaran a totes les zones europees a un ritme superior al mundial" i amb això pujaran els fenòmens extrems com ara les onades de calor. "Societats, economies i ecosistemes es veuran afectats per episodis de calor excepcionals, incendis forestals, així com per altres efectes del canvi climàtic", adverteixen l'agència de Nacions Unides i el programa investigador de la UE. Efectes que s'han fet notar aquest mes d'octubre, el més càlid de la història per a França i Catalunya, per exemple. I és que els països mediterranis afronten uns reptes especials, "si s'assoleixen nivells d'escalfament global superiors a 1,5 graus, les pluges extremes i les inundacions augmentaran en totes les regions excepte al Mediterrani", on patirem sequeres durant els mesos d'estiu.
La crisi climàtica mata i empobreix Europa
L'OMM i UE recorden que el 2021 els fenòmens meteorològics extrems van causar centenars de morts a Europa (com ara les inundacions amb més de 200 morts a Alemanya, Bèlgica i altres països), van afectar mig milió de persones i van provocar pèrdues econòmiques d'uns 50.000 milions d'euros (uns 49.473 milions de dòlars al canvi actual). L'informe adverteix dels efectes nocius que l'augment de temperatures pot tenir a mig i llarg termini en la salut dels europeus, per les morts que poden causar les onades de calor, el risc més gran de zoonosi (malalties transmeses d'animals a l'home) o l'augment dels problemes d'al·lèrgies i salut mental. Aquestes onades de calor, com la que va causar 70.000 morts a Europa el 2003, són els fenòmens climàtics més mortífers a Europa, ja que la seva incidència, combinada amb l'alta urbanització i l'envelliment de la població característica del continent, la fan molt vulnerable. Respecte a la contaminació, també influïda per l'escalfament global, l'informe recorda que només el 2019 mig milió de persones van morir prematurament a Europa a causa de la pol·lució, mentre que reduir-la podria evitar unes 138.000 defuncions prematures cada any. "Europa és el viu reflex d'un món que s'escalfa, i ens recorda que fins i tot les societats ben preparades no se salven de les conseqüències dels fenòmens climàtics extrems", ha destacat en un comunicat en presentar-se l'informe el secretari general de l'OMM, el finlandès Petteri Taalas.