L'Everest és sense cap mena de dubte el sostre del món. Els seus 8.849 metres d'altitud són absolutament excepcionals i supera en uns 250 metres al següent pic més alt de l'Himàlaia. Una dada sorprenent si tenim en compte que entre els tres pics següents més alts, el K2, Kangchenjunga i Lhotse només hi ha una diferència entre si d'uns 120 metres. Des d'avui sabem que part de la responsabilitat és del riu Arun, que amb la seva força ha ajudat a elevar i empènyer la muntanya cap amunt.

La recerca del University College de Londres i que ha publicat la revista 'Nature Geoscience', ha descobert que l'erosió d'aquest riu a uns 75 quilòmetres de l'Everest està excavant un congost de gran grandària, i que amb la pèrdua d'aquesta massa de terra està provocant que la muntanya s'elevi fins a 2 mil·límetres a l'any i que la seva altura hagi augmentat.

Segons els investigadors, una part important d'aquesta anomalia pot explicar-se per una força d'elevació causada per la pressió del mantell, sota l'escorça terrestre, després que un riu pròxim erosionés una quantitat considerable de roques i sòls. Es tracta d'un efecte anomenat 'rebot isostàtic', on una secció d'escorça que està perdent massa es flexiona i 'flota' cap amunt perquè la intensa pressió del mantell líquid que hi ha sota és major, després de la pèrdua de massa, que la força de gravetat.

Es tracta d'un procés gradual, normalment de només uns pocs mil·límetres a l'any, però en períodes de temps geològics pot marcar una diferència significativa en la superfície de la Terra. En el cas de l'Everest, aquesta diferència és una elevació 'extra', d'entre 15 i 50 metres en els últims 89.000 anys, des que el riu Arun es va fusionar amb la xarxa adjacent del riu Kosi.

89.000 anys mirant cap amunt

En observar les taxes d'erosió del Arun, el Kosi i altres rius de la regió, els investigadors han pogut determinar que fa uns 89.000 anys el riu Arun es va unir i es va fusionar amb la xarxa fluvial del Kosi, un procés anomenat pirateria de drenatge. En fer-ho, es va canalitzar més aigua a través del riu Kosi, la qual cosa va augmentar el seu poder erosiu i es va emportar amb si més sòls i sediments del paisatge. En arrossegar més terra, es va desencadenar un augment de la taxa d'elevació, la qual cosa va fer que els pics de les muntanyes s'elevessin cada vegada més.

Els seus veïns també creixen

L'aixecament no es limita al cim Everest, sinó que afecta els pics veïns, com el Lhotse i el Makalu, el quart i cinquè pic més alts del món, respectivament. El rebot isostàtic augmenta l'altura d'aquests pics en una quantitat similar a la de l'Everest, encara que el Makalu, situat més prop del riu Arun, experimenta una taxa d'aixecament major:  "El mont Everest i els seus pics veïns estan creixent perquè el rebot isostàtic els eleva més de pressa del que l'erosió els desgasta. Podem observar que creixen a un ritme d'uns dos mil·límetres a l'any utilitzant instruments GPS" explica Matthew Fox, coautor de la investigació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!