Entre els relats de la Bíblia hi ha una referència a un terratrèmol que va ocórrer a Jerusalem, la capital del Regne de Judà en aquells dies. Avui, gràcies a unes excavacions arqueològiques de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel al Parc Nacional de la ciutat de David, s'han trobat evidències de què aquest, efectivament, es va produir, fa 2.800 anys.
El versicle 1:1 del llibre d'Amós diu així:
"Paraules d'Amós, ramader de la vila de Tecoa. Dos anys abans del terratrèmol, el Senyor li revelà aquest missatge destinat al regne d'Israel, quan Ozies era rei de Judà i Jeroboam, fill de Jehoaix, era rei d'Israel. Amós va dir:
-El Senyor rugeix
des de la muntanya de Sió,
des de Jerusalem
fa sentir el seu crit.
Els pasturatges s'eixugaran,
s'assecarà el cim del Carmel".
Aquesta és la primera referència, que es va fer en el moment dels fets, però no l'única. Al llibre de Zacaries, en el versicle 14.5 es pot llegir "I fugireu cap a la vall de les meves muntanyes, perquè la vall arribarà fins a Assel; fugireu com vau fugir per causa del terratrèmol en temps d’Ozies, rei de Judà; i vindrà el Senyor, el meu Déu, i amb ell tots els sants àngels". Aquest cop, parlant d'uns fets passats.
Les evidències descobertes
En què consisteix la troballa? Tal com ha revelat ynetespañol, s'ha descobert una capa de destrucció que incloïa una sèrie d'objectes trencats, com espelmes, flascons d'emmagatzematge i estris de cuina que es van trencar en esfondrar-se les parets de l'edifici en què es trobaven.
Es descarta que el motiu del col·lapse de l'estructura va ser cap incendi, atès que no hi havia cap senyal de foc. Per tant, estimen que es va produir un terratrèmol a Israel en el segle VIII aC, durant el període del Regne de Judà, és a dir, fa uns 2.800 anys.
Un dels més forts de l'antiguitat
Segons els investigadors, ha explicat el mitjà, "el terratrèmol que va ocórrer a mitjans del segle VIII a.C., va ser probablement un dels més forts i nocius de l'antiguitat".
Aquesta afirmació s'evidencia pel fet que ja havia estat descoberta prèviament en excavacions realitzades en diversos llocs a tot Israel, com Hazor, Guèzer, Tel Agol i Tel Zafit / Gat. "Les últimes excavacions que realitzem a la ciutat de David indiquen que el terratrèmol probablement també va afectar Jerusalem", indiquen el doctor Joe Uziel i Ortal Chalaf, directors de l'excavació en nom de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel.
Els investigadors han detallat que "després d'examinar les troballes de l'excavació, vam tractar d'esbrinar si hi havia alguna referència a ella en el text bíblic. Curiosament, el terratrèmol que apareix a la Bíblia en els llibres d'Amós i Zacaries va ocórrer en el moment en què es va ensorrar l'edifici que vam excavar a la ciutat de David".
"La combinació de les troballes en el terreny juntament amb la descripció bíblica, ens va portar a la conclusió que el terratrèmol que va sacsejar la Terra d'Israel durant el regnat d'Ozies, rei de Judà, també va afectar la capital del regne, Jerusalem", han conclòs.
D'altra banda, han expressat que la descoberta de la capa de destrucció els "va sorprendre molt", atès que no s'esperaven trobar aquest tipus de restes anteriors a la destrucció de Babilònia, "que va ocórrer uns 200 anys després".
Les troballes seran exposades
Les troballes de l'excavació i la investigació realitzada sobre el terratrèmol es presentaran el públic a principis del pròxim mes de setembre, durant la conferència arqueològica anual de l'Institut Megalim, a la ciutat de David.