L'exèrcit espanyol vindrà a Catalunya en un desplegament sense precedents. No serà per cap invasió militar, sinó en el marc de la Festa al Cel, que ha estat rescatada per la localitat de Santa Susanna (Maresme) després d'un any sense celebrar-se.

La principal novetat serà l'avió Airbus A400M, l'avió militar més gran d'Europa, que només fa uns mesos que està a disposició de l'Exèrcit de l'Aire. Els militars espanyols també enviaran la Patrulla Àguila i la Patrulla Aspa a la Festa al Cel a Santa Susanna durant la celebració del festival, que aquest any tindrà lloc els dies 23 i 24 de setembre. A més, juntament amb les forces espanyoles, també acudiran al festival els Red Arrows, la patrulla àguila anglesa.

Militars a Catalunya

La política catalana s'allunya cada vegada més de l'exèrcit. A Catalunya, els militars sempre han generat cert recel social; no obstant això, recentment aquesta actitud s'ha traslladat també als representants públics.

El juliol del 2016, el Parlament va prohibir els actes d'exaltació militar, com les desfilades, i a més va vetar les maniobres de l'Exèrcit en espais que no siguin militars. Aquesta advertència de la cambra parlamentària, i el rebuig del Govern i Ajuntament de Barcelona a aquest tipus d'actes, sembla que no han tingut efecte.

La Festa al Cel del 2012, en la qual l'Exèrcit va enviar helicòpters acrobàtics / ACN

Els militars estan augmentant la seva presència a Catalunya en relació amb la tensió política entre els governs català i espanyol pel procés independentista. Recentment, tal com va explicar El Nacional, el Ministeri de Defensa ha portat tancs al país, concretament carros de combat del tipus Pizarro.

L'Exèrcit no s'ha acontentat només a augmentar els seus efectius al país, sinó que també ha augmentat la seva presència en esdeveniments importants. Sense anar més lluny, en el Saló de l'Ensenyament d'aquest any va arribar a triplicar per tres el seu estand. Tota una provocació per als col·lectius antimilitars a Catalunya, com Desmilitaritzem l'Educació. Al setembre serà el torn de l'aviació per fer una mostra de força en la Festa al Cel.

En ple procés

L'Exèrcit acudeix a aquesta cita a Catalunya després de la polèmica generada en l'última edició, la del 2015, quan van augmentar el nombre d'efectius considerablement en relació amb edicions anteriors quan faltaven de dies per a les eleccions del 27-S. En aquell moment, els organitzadors i espectadors ja es van sorprendre de l'important desplegament militar.

En l'edició d'aquest any, en plena cruïlla política per la pròxima convocatòria del referèndum independentista, l'Exèrcit ha decidit renovar els efectius i acudir-hi amb un model d'última generació: l'Airbus A400M, l'avió militar més gran del món.

L'Airbus A400M, l'últim avió de l'exèrcit, s'afegeix a la Festa al Cel / EFE

Aquest avió de grans dimensions i potència ara mateix es troba en fase de proves, de moment no s'ha destinat a cap missió i només ha fet dos viatges a les Canàries i Mèxic. Al costat d'aquest model, els militars també portaran amb ells un caça F-18 i la Patrulla Àguila, pilotada per instructors de l'Acadèmia General de l'Aire.

Fonts de l'Exèrcit de l'Aire asseguren que el procés no ha influït en la presència d'aquests efectius. "Volem acudir a tots els festivals", han comentat. "Nosaltres volem apropar els militars als catalans, com ho fem amb els murcians quan anem a Múrcia", expliquen a El Nacional sobre la Festa al Cel.

"Volem apropar els militars als catalans, com ho fem amb els murcians"

És més, des de la força aèria espanyola asseguren que la recepció del públic català ha estat sempre "bona" i que la situació política a Catalunya no ha alterat aquest sentiment. Aquesta percepció contradiu l'auge de l'antimilitarisme expressat en els últims temps en tots els àmbits polítics, especialment en els àmbits municipals. I és que múltiples ajuntaments, com Girona, Viladrau o Celrà, han expressat el seu rebuig d'aquest tipus d'actuacions.

Què és la Festa al Cel?

És un dels festivals aeronàutics més importants d'Espanya i de Catalunya. Se celebra una vegada a l'any el mes de setembre. Històricament, s'havia celebrat a la capital catalana, coincidint amb les festes de la Mercè. El festival ha comptat sempre amb la participació de civils i militars. L'Exèrcit de l'Aire i l'Armada espanyoles no han faltat mai a la cita.

Santa Susanna, nova seu

La Festa al Cel feia diversos anys que se celebrava a Mataró, després que Barcelona renunciés a la festa el 2013. Llavors, la falta d'acord de l'Ajuntament amb Aena per qüestions mediambientals i la proximitat amb l'Aeroport del Prat, va traslladar la festa a la capital del Maresme.

El 2016 el govern de Mataró, format pel PSC i el PDeCAT, va decidir deixar de donar suport econòmic a l'esdeveniment. Això va ser el que va obligar a cancel·lar l'edició de l'any passat després de més de dues dècades de tradició. Recentment, l'Ajuntament de Santa Susanna ha decidit assumir la celebració i per primera vegada acollirà l'acte el setembre del 2017.

Santa Susanna, una petita població amb un important atractiu turístic, ha decidit impulsar el festival amb perspectives que la localitat guanyi impacte internacional. A diferència de les edicions anteriors, el desplegament serà molt més important.