L'estrena del documental de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), 7291, sobre les morts en les residències de la Comunitat de Madrid durant la pandèmia de la covid-19 ha estat tot un èxit d'audiència. El programa que destapa les vergonyes del govern d'Isabel Díaz Ayuso s'emetia de forma simultània a La 2, on ha aconseguit un 8,9% de quota de pantalla i 758.000 espectadors, i el Canal 24 hores, amb 6,1% de quota i 520.000 espectadors. El documental, que ha estat criticat pel govern de la Comunitat de Madrid abans de la seva emissió, ha aconseguit un 25,8% d'audiència en la quota conjunta en la Comunitat de Madrid, segons ha avançat el president d'RTVE, José Pablo López, al seu compte de X. 

Aquest divendres se celebren els 5 anys de l'esclat de la pandèmia de la covid a Espanya. En aquest context, RTVE va emetre la nit d'aquest dijous amb una programació especial amb el programa La pandemia que cambió el mundo, conduït per Xabier Fortes, i l'estrena del documental 7291, dirigit per Juanjo Castro, que porta com a títol el nombre de persones grans que van perdre la vida a les residències madrilenyes el març i l'abril del 2020 a conseqüència de les polítiques sanitàries i la gestió de la crisi que durant la pandèmia va fer el govern de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. 

Abans de l'emissió d'aquest documental, es va presentar el programa especial en el qual es tractava de mostrar la "varietat de punts de vista sobre alguna cosa que va afectar la vida i la convivència del país", segons explicava el mateix presentador. L'especial La pandemia que cambió el mundo, va aconseguir una audiència del 16,5% de quota de pantalla. 

Documental '7291'

El documental parteix de juny del 2020, quan es va iniciar en l'Assemblea de Madrid una comissió d'investigació sobre les morts durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19 en les residències de gent gran de la Comunitat de Madrid. El treball és un recorregut per les diferents comissions d'investigació obertes sobre la gestió de les residències de Madrid. Segons ha explicat el director, Juanjo Castro, l'objectiu era "evitar caure en el tendenciós de la qüestió". Durant els 60 minuts que dura el reportatge es veu els testimonis de les sessions de l'any 2020, en el cas de la Comissió de Recerca de l'Assemblea de Madrid, i el 2023, quan es va produir la Comissió Ciutadana per la Veritat en les Residències de Madrid.

El reportatge també recull el testimoni de treballadores de les residències que van viure la situació dramàtica en la primera línia. "No sabíem res, no hi havia material (...), aïllem a les habitacions a la gent que tenia símptomes", ha relatat un testimoniatge recollit a 7291. "Va ser una lluita constant de gent que no parava de treballar", ha detallat. Les famílies tenen una rellevància especial en aquest programa. Una familiar explicava en la comissió: "Em truca la doctora per a dir-me que la meva mare està malalta sobtadament. Li dic que la traslladaré a un hospital i em diu que no estan traslladant a ningú segons el protocol, que només poden rebre tractament pal·liatiu". Segons el director l'èxit d'aquest reportatge hagi tirat endavant resideix en totes les veus dels familiars. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic