El simulacre de risc químic realitzat per Protecció Civil aquest dimecres ha estat un èxit. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat positivament el simulacre a Tarragona i l'Ebre. Per la seva banda, Protecció Civil ha informat que a partir de les 11:00 hores, han sonat "totes les sirenes"—49 a Tarragona i 2 a l'Ebre—, i que els missatges als mòbils també s'han rebut. És el primer cop on s'han activat les sirenes i les alertes mòbils en un simulacre. D'altra banda, Elena s'ha compromès que abans que acabi l'any, s'incorporarà un tècnic "24 hores, 7 dies a la setmana" a l'edifici del 112 de Reus per gestionar el PLASEQTA i activar aquests dos mecanismes des de la demarcació en cas d'emergència real.
Durant 15 minuts—d'11:00 a 11:15 hores— han sonat les alarmes que avisaven que la ciutadania s'havia de confinar, i també s'ha enviat una alerta a tots els telèfons mòbils de la zona. Tanmateix, durant la prova no calia confinar-se, tot i que, s'animava a la gent que ho volgués practicar, i recordar el consell bàsic en cas d'accident químic: tancar-se a l'edifici i tancar portes i finestres. Així ha estat com s'ha sentit la sirena en alguns punts de Tarragona.
COMENÇA L'ATAC NUCLEAR!!! MORIREM TOTS!!! Hahahaha. A Tarragona ja ni ens immutem amb aquestes coses. Acabem de tenir l'enèsim avís al mòbil i les sirenes. Per això la setmana passada els camacus ens vau fer tanta gràcia!!! 🤭😆😂 pic.twitter.com/6cBXnyawFD
— ✯✯ Marta Niubó ✯✯ (@Marta_catalonia) September 20, 2023
Avis rebut! #ProteccióCivil #Tarragona #ImperialTarraco #sirenes #avísmòbil pic.twitter.com/hpjegKrC9A
— Marta Domènech #TgnTT (@mdv70) September 20, 2023
Simulacre més preparat
És la primera prova general de sirenes que es fa des de l'abril de 2019, i a diferència de les anteriors, en aquest cas s'han començat a fer-les territorialitzades. S'han activat alhora 52 sirenes de risc químic: les 49 del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) i les 3 del sector químic de les Terres de l'Ebre. Aquestes sirenes han estat presents a 14 municipis, 12 en el cas del Plaseqta: Constantí, la Canonja, els Garidells, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Reus, Salou, Tarragona, Vilallonga del Camp i Vila-seca; i 2 en el cas dels Terres de l'Ebre: Flix i Tortosa.
A l’inici de la prova s’han activat les sirenes de risc químic amb el so de confinament i paral·lelament s’ha enviat l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació del confinament. A la finalització de la prova s’han activat les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament. La combinació del so i dels missatges als telèfons intel·ligents, ha permès arribar a un "radi generós, que va més enllà del PLASEQTA", ha dit el conseller. A més, una vintena d'escoles i dues facultats de la URV han practicat el confinament de manera voluntària.
El conseller també ha remarcat que cada vegada "hi ha més informació del que s'ha de fer". Durant el simulacre, el 112 ha rebut 63 trucades relacionades amb la prova. Elena creu que és una dada "notable", ja que el simulacre afectava un radi on es calcula que hi viuen 200.000 persones. Des de Protecció Civil tenen previst fer un simulacre d'aquestes característiques al territori una vegada a l'any.