La Comissió Europea ha obert aquest dijous un procediment d'infracció contra Meta, la gran tecnològica de Mark Zuckerberg, perquè considera que plataformes de l'esmentada companyia com Facebook i Instagram i el seu funcionament partint d'algoritmes i mantenir l'atenció fomenten l'addicció entre els menors, a més d'assenyalar que l'empresa no ha pres mesures efectives per remeiar-lo i que, per tant, està incomplint la normativa europea que regula les plataformes digitals. "No estem convençuts que hagi fet prou per complir les obligacions de la llei de serveis digitals per reduir els riscos dels efectes negatius per a la salut física i mental dels joves europeus a les seves plataformes Facebook i Instagram", han afirmat aquest dijous la vicepresidenta primera de la Comissió, Margrethe Vestager, i el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.
Brussel·les creu que els algoritmes que utilitzen Facebook i Instagram "exploten la debilitat i la inexperiència dels menors", en mostrar-los contingut partint dels seus interessos i buscant mantenir la seva atenció el màxim temps possible, fomentant així la seva addicció a les xarxes socials, segons argumenta l'alt mandatari europeu en un comunicat. Breton també considera que les eines de verificació d'edat de Facebook i Instagram no són ni raonables, ni proporcionades, ni eficaces per evitar que els menors accedeixin a contingut inapropiat. I que les mesures de privacitat i seguretat que Facebook i Instagram tenen per defecte no protegeixen prou els menors.
🚨 Today we open formal #DSA investigation against #Meta.
— Thierry Breton (@ThierryBreton) May 16, 2024
We are not convinced that Meta has done enough to comply with the DSA obligations — to mitigate the risks of negative effects to the physical and mental health of young Europeans on its platforms Facebook and Instagram. pic.twitter.com/WxPwgE5Opc
Possibles mesures cautelars, com amb TikTok
Després d'estudiar l'anàlisi de risc que Meta li va enviar l'any passat, l'Executiu comunitari sospita que l'empresa estaria incomplint la llei de serveis digitals, per la qual cosa va decidir obrir la investigació. L'obertura d'aquesta investigació, per a la qual no existeix un límit de temps, permet a la Comissió adoptar mesures cautelars contra Facebook i Instagram, com ja va fer amb TikTok, forçant-lo a suspendre el programa de punts de la versió Lite que va obrir a Espanya i França. Des que va entrar en vigor la llei de serveis digitals, que obliga les plataformes a protegir als menors, eliminar el contingut il·legal i una transparència més gran en el disseny dels algoritmes, Brussel·les ha obert quatre procediments d'infracció contra Meta, dos contra TikTok i un contra AliExpress.
Seguretat, addicció i filtres d'accés
Una vegada obert el procediment d'inspecció, Breton ha explicat que ara la Comissió Europea investigarà en profunditat els possibles efectes addictius del funcionament de les plataformes digitals, l'anomenat efecte "cau de conill", és a dir, que busquen posar l'usuari immers en el seu contingut i que s'evadeixi de la realitat per mantenir-se enganxat i rebent estímuls sense ser conscient del pas del temps; també fins a quin punt són efectives o no les actuals eines de verificació d'edat, ja que molts usuaris de xarxes són menors de l'edat mínima que aquestes mateixes plataformes permeten perquè aconsegueixen saltar els filtres; i, finalment, quin nivell de seguretat i privacitat es garanteix per als menors que fan ús d'aquestes plataformes.