Un altre expert ha confirmat aquest dimarts que l'alerta que la Generalitat valenciana va enviar per avisar a la població de la DANA va arribar tard. "És obvi que es podria haver avisat abans a la gent", ha assenyalat l'enginyer geòleg i especialista en gestió de riscos naturals Alberto Martínez davant la jutgessa de Catarroja que investiga els fets, Nuria Ruiz. L'expert ha declarat en qualitat d'amic d'un familiar d'una de les víctimes del 29 d'octubre, però s'ha reivindicat també com a pèrit.
"Els protocols hi són"
Martínez s'ha mostrat indignat davant la catàstrofe i ha assenyalat l'executiu de Carlos Mazón com el responsable de no iniciar a temps el pla d'emergències. "Els protocols hi són. No és que no hi hagi una llei d'emergències que no funcioni ni protecció civil, està tot planificat, només calia seguir la normativa de la pròpia Generalitat", ha criticat l'expert. En aquest sentit, ha assegurat que els sistemes de previsió i d'avisos i els plans d'emergència han funcionat altres vegades.
Hi havia indicis que feien sospitar que el riu desbordaria
En la seva declaració, el testimoni ha recordat que els dies anteriors a la DANA ja hi havia indicis clars que feien sospitar que el riu es desbordaria. A primera hora del matí del 29 d'octubre, els avisos que havien estat en taronja hores abans ja passaven a vermell i "la informació estava disponible per a tothom", ha apuntat Martínez.
De fet, alertat per les dades que s'anaven publicant, a les 18.50 hores ell mateix va decidir avisar al seu amic perquè extremés precaucions ja que el riu "anava molt ple", però ni ell ni els seus pares estaven a Paiporta en aquell moment. Segons explica, es va informar a través de la pàgina web de l'AEMET, els dies previs i aquella jornada, així com dels avisos i de les dades de pluja d'Avamet, l'Associació Valenciana de Meteorologia, les notícies d'À Punt i la informació del SAIH, el Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
A banda, ha reconegut també que aquell dia va parlar de la possible crescuda del riu amb els seus alumnes i companys de l'institut d'Aldaia, on treballa, i els va recomanar que no assistissin a classe. "Amb avís vermell, de perill extrem per a la població, per a la vida de la gent, tots a casa", ha etzibat.
Una catàstrofe que no hauria d'haver ocorregut mai
En declaracions als mitjans, Martínez ha conclòs que amb els recursos que hi ha disponibles avui en dia la catàstrofe no s'hauria d'haver produït. "Tota la informació estava disponible a internet, i a disposició de tothom", ha denunciat.