El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona (Caateeb) ha alertat aquest dilluns del risc de salut pública que suposa l'amiant i de la necessitat que l'Administració elabori un pla per retirar els productes que continguin el mineral.
El neumòleg Josep Tarrés, la biòloga Carmen Plasencia i l'enginyera Lara Trujillo han participat al debat 'L'amiant, un problema de salut. Com ho podem eliminar dels edificis?', en què han subratllat la importància de "conscienciar a la ciutadania del perill que suposa", perquè la població pugui reconèixer-ho.
L'amiant és el nom d'un grup de minerals metamòrfics fibrosos resistents a altes temperatures que s'ha usat en una gran varietat de productes manufacturats: materials de construcció, productes de fricció, materials tèxtils termorresistents, envasos, pintura, productes de talc i productes d'alimentació, entre d'altres.
Tarrés ha explicat que l'amiant és "un cancerígeno de primer nivell" que provoca la malaltia per via respiratòria --i potser també per via digestiva, encara que encara no està demostrat-- i pot evolucionar com mesotelioma, un tipus de càncer específic del mineral, i és responsable d'un 10-15% dels casos de càncer de pulmó.
En ser una malaltia també associada a l'àmbit laboral, tots els protocols en referència a l'amiant estan associats al sector professional, per la qual cosa Trujillo ha criticat "l'absència de legislació amb aquells edificis que no són per treballar i contenen materials amb el mineral".
Medicina preventiva amb el mesotelioma
La supervivència mitjana al mesotelioma és d'11-12 mesos independentment del tractament: "És un càncer imparable, molt agressiu i amb una fase final molt desagradable acompanyada de molt dolor", ha avisat Tarrés.
A més, és un càncer latent amb una mitjana de 45 anys des que es respira l'amiant fins que es desperta la malaltia, per la qual cosa, segons Plasencia, "és difícil d'atacar perquè es coneix molt poc", i ha afegit que encara s'està intentant descobrir les causes.
Tarrés ha matisat que "no tot aquell que està exposat a l'amiant acaba patint la malaltia", però ha assenyalat un període d'exposició de 10-12 anys per ser població de risc.
Plasencia ha lamentat que la majoria de malalts per mesotelioma "debuten amb un espai bastant avançat de la malaltia i tenen poques opcions quan es detecta", perquè la teràpia es redueix a la quimioteràpia i no és efectiva.
Tarrés ha defensat que, davant el desconeixement sobre el mesotelioma, "mereix la pena fer medicina preventiva primària i eliminar la causa d'aquest tipus de càncer: retirar tots els productes amb presència d'amiant".
Retirar l'amiant
Trujillo ha alertat que l'amiant és un dels components del fibrociment, un material present en "pràcticament tots els edificis construïts abans del 2000".
Ha destacat plans de retirada d'amiant a Polònia i França, dins del marc europeu, i a Navarra, on "s'ha impulsat un pla dins de la partida pressupostària per fer front als productes amb el mineral".
Tarrés ha criticat el "endarreriment social i legislatiu" en la resta del països i ha advocat per una empenta social perquè s'elaborin plans específics i generals que abordin el problema.