El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avançar ahir a la nit després d'una segona reunió del Consell de Seguretat Nacional que l'apagada general que ha deixat sense subministrament elèctric durant hores a tota la península Ibèrica aquest dilluns s'ha produït després de la “desaparició sobtada” de 15 gigawatts d'energia —el 60% del total de l'energia de l'Estat— a les 12.33 h en només 5 segons. Encara es treballa per esclarir-ne les causes, però les autoritats no descarten cap hipòtesi que hagi pogut causar això. L'endemà, experts sobre la matèria aporten una mica de llum

El director de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, Joan Ramon Morante, explica que la xarxa elèctrica funciona de manera que la demanda s'iguali amb l'oferta, perquè hi hagi un equilibri. Per això sempre es fa una previsió de la demanda el dia anterior i en funció d'això es fa la subhasta d'energia per escollir quines fonts de generació han d'intervenir i aportar l'energia prevista, alhora que hi ha un control continu de la xarxa per garantir aquest equilibri. Segons precisa l'expert en declaracions a TV3 aquest dimarts al matí, es va detectar un desacoblament entre la generació d'energia i la demanda, que no sembla atribuïble a un augment de la demanda (res no fa pensar que s'hagi consumit més electricitat del previst, essent un dia de primavera, laboral, dilluns al migdia), per la qual cosa Morante ho veu més atribuïble a les fonts de generació

En concret, l'expert assenyala que en el moment de l'apagada hi havia una important aportació energètica de la fotovoltaica, a més de la base nuclear i una aportació menor d'eòlica. Morante assegura que aquestes energies renovables són menys regulables, i “es pot fer més complicat respondre de manera ràpida a una oscil·lació o desequilibri” que, per exemple, en el cas de l'energia hidràulica. En aquest sentit, l'expert de l'institut de Recerca en Energia de Catalunya avisa que la creixent implantació d'energies renovables, impulsada per la transició ecològica davant del canvi climàtic, ha d'anar lligada a una bona capacitat d'emmagatzematge per poder fer aquestes fonts d'energia més regulables i així mantenir aquest equilibri necessari a la xarxa elèctrica. D'aquesta manera, “preparar-nos per ser més resilients”.

De tota manera, Morante avisa que no es pot descartar cap hipòtesi, des de l'error humà a un desequilibri per aquesta “oscil·lació no assumible” per la xarxa. Així, l'expert recorda que la xarxa és “un mallat interconnectat” i que quan falla un punt, com va passar a l'estació de Maragall de Barcelona el 2007, poden anar caient els enclavaments del voltant com “peces de dòmino”. En aquest sentit, assenyala que llavors l'objectiu és “aïllar” ràpid. Sembla que no s'ha aconseguit i que ha caigut tota la xarxa espanyola i portuguesa, que estan “molt connectades, és la xarxa ibèrica”, a diferència de França, a la qual només es connecta amb uns enllaços per Catalunya i el País Basc.

Identificar l'origen en la xarxa

Per la seva part, l'exdirector general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat Pere Palacín també ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio que ara cal identificar d'on venien els primers 3.000 o 4.000 watts que es van apagar, per trobar l'origen d'aquests 15 gigawatts desapareguts de cop i volta. Palacín ha explicat que això és tal quantitat que fa fluctuar i perdre la inèrcia a tota la xarxa, perquè no s'ha pogut tornar al punt d'equilibri. Si bé les autoritats continuen subratllant que no es pot descartar res i que encara s'investiga tot, Palacín diu que li “costa de creure” la possibilitat del ciberatac. Sobre efectes climàtics sobre la xarxa com el vent o la calor, Palacín també assenyala que hi havia bones condicions climàtiques. L'expert també apunta que les energies renovables “poden oscil·lar més” i avisa que és important tenir una “diversificació de fonts” d'energia, per la qual cosa insta a desenvolupar-les molt més amb grans parcs fotovoltaics i eòlics si eventualment s'apagaran les nuclears, així com més emmagatzematge. Això o viure “comprant electricitat dels altres”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!