Diversos experts de diferents camps de les ciències mèdiques han alertat aquest dijous en un congrés a Barcelona sobre l'amenaça que representen els superbacteris pel futur de la salut. Els superbacteris són microorganismes que es fan resistents als tractaments antibiòtics que hi ha per combatre'ls. Segons l'OMS, els superbacteris provoquen més d'un milió de morts a l'any. El perill d'aquests elements, així com l'envelliment de la població o la sistematització de la informació mèdica són ara mateix alguns dels principals reptes als quals s'enfronta el camp de la salut.

Pel que fa als superbacteris, l'exdirector general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Xavier Prats-Monné, ha subratllat que és un problema vinculat amb la gestió de la salut a cada país i que també està lligat directament en el consum elevat que hi ha d'antibiòtics. La qüestió es complica, a més, perquè hi ha poca inversió en ciència i la que es fa no prioritza la investigació en antibiòtics. Segons Prats-Monné, actualment hi ha només 43 antibiòtics experimentals en fase d'assaig clínic sobre superbacteris, però, en canvi, hi ha 5.700 possibles nous tractaments contra el càncer. La xifra mostra clarament a què es destina la inversió en ciència.

La qüestió dels superbacteris ha estat una de les qüestions a debat en la trobada 100xciencia, que ha abordat els principals reptes futurs de la salut. En la jornada, molts dels ponents han posat en relleu el concepte "One Health", que tracta de destacar el vincle estret que existeix entre la salut humana, l'animal i la dels ecosistemes. Aquest fet s'ha posat encara més de manifest a partir el 2020, amb l'esclat de la pandèmia de la Covid-19.

A banda de Prats-Monné, a la trobada també s'han pogut escoltar les opinions autoritzades de la directora Científica del Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO), Maria Blasco; el director de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, Josep Samitier, i el director de l'Institut Nacional de Bioinformàtica (INB), Alfonso València. La jornada, que coorganitza l'Aliança Severo Ochoa i María de Maeztu (SOMMa) i el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), reuneix representants dels 59 centres i grups espanyols punters en recerca que integren la xarxa SOMMa.

Superbacteris i envelliment, preocupacions importants

L'envelliment, al costat dels superbacteris, també es considera un repte futur de la salut. "Un dels grans reptes és l'envelliment demogràfic de la població. La major part de malalties que ens maten, si traiem les transmissibles i les infeccioses, estan associades al procés d'envelliment", ha indicat Maria Blasco. Al voltant d'això, la directora Científica del Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO), ha advertit que cada vegada hi haurà més persones d'edat avançada. Aquest fet suposarà que la incidència de les malalties que tenen a veure amb l'envelliment augmentarà. Pel que fa a l'estat espanyol, es preveu que el 2050 un terç de la població tindrà més de 65 anys, ha recordat.

"Per a aquesta data, s'estima que el nombre de casos de càncer es duplicarà o més, el mateix que l'Alzheimer i altres malalties associades a l'envelliment", ha indicat la directora del CNIO, que ha subratllat en la necessitat d'entendre el procés d'envelliment per contribuir a prevenir i abordar de forma eficient aquestes malalties. "Estem en una mala època en la qual per determinades raons hem aconseguit allargar la vida, però no les condicions de vida. Tinc la impressió que vivim en la pitjor època possible i que d'aquí a uns anys tindrem vida més llarga en millors condicions", ha dit per la seva banda Alfonso València, que ha afirmat que els progressos tecnològics en l'anàlisi de les dades mèdiques ajudaran a millorar les prediccions en diferents camps de la salut.