Després que a principis de setmana es conegués que dos agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol van ser subornats per filtrar informació classificada als Estats Units, cosa que ha obert una crisi entre dos països aliats com són Espanya i EUA, aquest dijous s'ha conegut que almenys dos agents estatunidencs, destinats a l'ambaixada de Madrid, han estat expulsats d'Espanya per haver estat implicats directament en l'escàndol, com a captadors d'agents del CNI per a aconseguir les filtracions. 

Tal com ha avançat El País aquest dijous, la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, va cridar a consultes l'ambaixadora estatunidenca a Madrid, Julissa Reynoso, per demanar explicacions sobre l'incident entre els dos països. També ho va fer el ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, que va traslladar a Reynoso el malestar que aquesta ingerència en el CNI ha causat en el govern de Pedro Sánchez, ja que consideren d'extrema gravetat la captació d'espies per trair el seu país, una pràctica de guerra bruta que és habitual amb països rivals o enemics, però no entre aliats. Finalment, almenys dos agents estatunidencs implicats en els fets han estat expulsats d'Espanya.

Segons les fonts consultades pel citat diari, l'ambaixadora estatunidenca va assegurar a Robles que desconeixia els fets i que els agents que van protagonitzar la ingerència van actuar al marge de la seva mà i a través d'un programa posat en marxa per l'anterior administració, abans del govern de Joe Biden, i que s'ha mantingut sense que ella n'estigués al corrent. Julissa Reynoso també va demanar disculpes i va prometre col·laboració per esclarir els fets. 

Dos agents del CNI, a presó per filtrar informació classificada a una potència estrangera

El cas va esclatar aquest dilluns, quan es va conèixer que dos agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol van ser detinguts aquest any per una suposada revelació de secrets en haver filtrat informació reservada als Estats Units a canvi de diners. Un d'ells, el superior, es troba en presó preventiva, mentre que l'altre, el seu ajudant, ha estat deixat en llibertat amb càrrecs després d'haver estat encarcerat també en un primer moment. 

Quan es van conèixer als fets dins la casa, la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, va portar el cas a la Fiscalia i es va presentar la corresponent denúncia a un jutjat de Madrid. Ara mateix el cas està sota secret, mentre avancen les investigacions dels magistrats, que van ordenar detenir els espies del CNI i escorcollar els seus domicilis. Els funcionaris del CNI estan sent investigats per revelació de secrets, encara que els fets també podrien ser constitutius d'una versió agreujada d'aquest delicte, com és la traïció per espionatge per a una potència estrangera, que pot castigar-se amb entre 6 i 12 anys de presó, d'acord amb el Codi Penal.