L'extrema sequera que s'està vivint a Catalunya està obligant a les empreses d'oci d'alguns pantans de la Catalunya Central a aturar o reduir la seva activitat. Aquesta situació s'està donant a la Baells (Berguedà), la Llosa del Cavall i Sant Ponç (Solsonès). Per les empreses del sector l'estiu i la primavera són l'època de l'any amb més activitat, però aquest està sent fluix. Tant la sequera, que en alguns casos ha obligat a aturar activitats, com l'activació del pla Alfa, que en alguns casos com el pantà de Sant Ponç els va obligar a tancar durant 10 dies, està castigant el sector de l'oci. A més, segons ha lamentat la gerent de Tirantmilles, Mariona Martí, s'hi suma que aquest any hi ha molt menys turisme d'interior per la crisi i per l'obertura de fronteres. Per tot plegat, el sector reclama que l'administració els tingui en compte.
Cancel·lació d'activitats
A la Llosa del Cavall, l'empresa Kayak K.1, que lloga material i ofereix classes de piragüisme, paddle surf i altres activitats aquàtiques. El seu propietari, Artur Beiroa, en declaracions a l'ACN, lamenta que la falta d'aigua els ha obligat a aturar totes les activitats programades i, a més, s'ha vist forçat a acomiadar quatre treballadors per la manca de feina: "Aquí no tenim possibilitats de fer EROS". En aquest sentit, critica la manca d'ajuts per part del Govern, "som un sector petit, a cada pantà hi ha una o màxim dues empreses i no tenim força perquè ens escoltin". Així doncs, ha destacat la feina que fan i l'activitat que generen a les valls. Aquesta mateixa situació es dona a la Baells, al Berguedà, on l'empresa Indomit tampoc pot oferir activitats pel baix nivell d'aigua del pantà. El responsable, Albert Palau, també demana que s'organitzin ajudes al sector a través de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT). Palau assegura que "entenem que una sequera és com una inundació".
Situació més estable a Sant Ponç
L'embassament de Sant Ponç és l'excepció. Segons ha explicat la responsable de Tirantmilles, Mariona Martí, que gestiona la Caseta del Pantà, l'embassament ha de mantenir un nivell mínim d'aigua perquè és on els hidroavions carreguen els seus dipòsits i això els permet desenvolupar activitats amb relativa normalitat. Amb tot, el pantà es troba a uns nivells molt més baixos que l'any passat. En aquest sentit, Martí assegura que aquest any està sent molt complicat perquè també van haver d'estar 10 dies aturats per l'activació del Pla Alfa, així doncs lamenta que "nosaltres som guies de muntanya i el primer que volem és preservar el territori, entenem la mesura, però hi va haver falta de comunicació". A més, assegura que aquest any hi ha molt menys turisme perquè es nota la crisi econòmica i perquè l'obertura de fronteres ha fet que hi hagi gent que hagi decidit marxar a l'estranger de vacances.
Ajudes a l'administració
El sector ha decidit unir-se per reivindicar el seu paper i reclamar ajuts a l'administració "aportem molt a les valls", ha subratllat Artur Beiroa. De moment, estan posant en comú l'afectació de cada empresa i, a partir d'aquí, es farà una valoració de com s'articulen les seves demandes. La responsable de Tirantmilles explica que a banda de reclamar ajuts a l'administració volen tenir més força perquè se'ls tingui en compte. "Semblem poca cosa, però som bastants empreses i captem una part important del turisme", expressa Martí. A més, creu que la situació de sequera cada any anirà a més i considera que cal gestionar millor les situacions de crisi. "Dubtem una mica de la gestió que es fa de l'aigua. Els embassaments hi són per assegurar l'aigua tot l'any, però llavors et trobes en situacions com l'actual i això et fa pensar en l'ús que es fa de l'aigua en l'àmbit general", ha reivindicat.