El fabricant d'aeronaus Bombardier ha anunciat que fabricarà el jet privat o de negocis més ràpid del món: el Global 8000. L'empresa ha assegurat que aquest mitjà de transport de luxe sortirà al mercat el 2025 i es convertirà en el jet privat més ràpid i llarg del planeta. L'avió viatjarà a la velocitat del so, és a dir, aproximadament sobre els 1.200 quilòmetres per hora, encara que aquesta xifra pot variar en funció de diversos factors. El 18 de maig Bombardier ja va fabricar un model d'aeronau que durant unes proves va assolir una velocitat supersònica superior a la del so, però aquest no es va condicionar per llençar-lo a la venda. Pel que fa a la capacitat, el Bombardier Global 8000 podrà allotjar 19 passatgers a bord, viatjar en un radi de 14.800 quilòmetres al voltant i es podria connectar a qualsevol punt del món, sense ni tan sols necessitar subministraments. 

S'espera que l'embarcació serveixi per connectar destinacions com ara vols entre Dubai i Houston, Singapur i Los Angeles, i Londres a Perth, Austràlia Occidental. "El Global 8000 compta amb una autonomia de 8.000 milles nàutiques, cosa que permet als clients volar més lluny que mai", va dir el portaveu de Bombardier Matthew Nicholls. Segons l'empresa, els passatgers gaudiran d'un dels viatges més suaus mai vistos, gràcies a Smooth Flex. Això permet volar en tots els temps, fins i tot des de les pistes més curtes. L'empresa canadenca també ofereix alguns dels sistemes de substitució d'aire fresc més ràpids del mercat. Finalment, es podrà accedir a bord quatre habitacions personalitzades, cadascuna pensada per maximitzar l'espai. La suite principal té un llit gran i un bany amb dutxa.

L'avió d'alta gamma gaudirà d'un sistema d'il·luminació circadiana que reduirà el jet-lag. El ritme circadià és el ritme biològic de 24 hores que determina els períodes actius i els períodes de vigília del cos segons la llum i que nflueix en el nostre ritme, la nostra circulació sanguínia, la nostra temperatura corporal, el nostre nivell de cortisol o potassi així com la nostra producció d'hormones de creixement. La il·luminació circadiana reprodueix la llum solar en funció de l'hora del dia, la temporada i la ubicació dels accessoris. Ho fa variant la intensitat i la temperatura de color de la llum.

Mascareta en avions

Espanya és un dels tretze països que encara continuaran imposant la mascareta dins l'avió, si aquest és el destí o l'arribada del vol. Aquest dilluns 16 de maig, es dona llum verda a retirar les mascaretes a l'interior dels avions a tota la Unió Europea, però continuen havent-hi excepcions en aquells països que els seus governs respectius continuen decretant l'obligatorietat d'ella si és vigent en el transport públic. A tall d'exemple, França surt d'aquesta llista perquè precisament avui l'han retirada de tot arreu.

Així doncs, a banda d'Espanya, la mascareta també és obligatòria en els següents països: Àustria, Letònia, Xipre, Lituània, Txèquia, Luxemburg, Estònia, Malta, els Països Baixos, Alemanya, Portugal, Grècia i Itàlia. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, la setmana passada, va explicar que l'ús de mascaretes no és obligatori ni a les andanes ni als aeroports, encara que sí en transports públics i en vols. Una diferència que ha generat controvèrsia per marcar dos criteris diferents dins un mateix espai.