La Sagrada Família podria ser una d’elles, sens dubte, però no la trobareu en aquesta llista. Barcelona singular és un compte de Twitter que recull aquells indrets més peculiars de la capital, que gestionen Marc Piquer i Bea Rodriguez, una parella de periodistes que es troba rere el perfil que agrupa milers de seguidors que volen descobrir els racons més insòlits i inhòspits que amaga la capital catalana.
“Com a persona singular, m’agrada tant l’edifici bonic i catalogat com l’edifici més lleig. I el reivindicaré, que no es tiri a terra per la seva lletjor”, explica en Marc, que recorda com el 2010 va sorgir el projecte que té com a denominador comú Barcelona, gràcies a una col·laboració amb el diari Ara.
La Barcelona desconeguda i insòlita
Al llarg d’aquest temps que en Marc porta trepitjant i descobrint la ciutat que l’ha vist créixer, afirma: “El que més m’ha sorprès ha estat veure com, a mesura que indagues, la gent no coneix ni el seu propi barri, la gent coneix poc la seva ciutat”. I la solució? Trepitjar-la i passejar-hi amb els ulls ben oberts. “Sempre dic que no tenim 73 barris —xifra oficial—, sinó que n’hi ha uns 150, que, sumant-li els veïnats, m’atreviria a dir que tenim més de 200 barris”.
La ciutat no es coneix fins que no es trepitja de debò
Per això, per trepitjar i aprofundir en el coneixement d’aquesta inassolible ciutat que és Barcelona, demanem al Marc que ens faci una llista d’aquelles 10 façanes més singulars que trobem entre les places i carrers que ens envolten. “Un recull que no són les 10 façanes MÉS singulars, sinó que és un recull de 10 façanes singulars que m’han vingut al cap”. Aquí les teniu!
La Casa Ferran Guardiola o Casa Xinesa a l’Antiga Esquerra de l’Eixample
La Casa Ferran Guardiola o Casa Xinesa, ubicada al carrer Muntaner número 54, data del 1929. L’edifici és obra de l'arquitecte valencià de Sueca Joan Francesc Guardiola.
La Casa Isabel Pomar a la Dreta de l’Eixample
Un dels edificis modernistes de la Dreta de l’Eixample que més captiven el Marc, la Casa Isabel Pomar, es troba al carrer Girona número 86 i és obra de Joan Rubió i Bellver.
El mosaic de trencadís de Poble-sec
Completament enrajolada amb mosaic de trencadís, aquesta edificació es troba al carrer Elkano número 4 de Poble-sec. Una autèntica obra d’art que pots visitar si passeges pel barri de Joan Manuel Serrat.
La pedrera popular de Camp de l’Arpa
Un dels edificis que en Marc titlla de pintoresc i que ha recollit per a aquest llistat de façanes peculiars i singulars, és aquest que trobem a Camp de l’Arpa. Una edificació que data del 1979 i que trobem al carrer Rosselló número 508-514.
Un gruyère a Sagrada Família
“Aquest és un dels edificis ‘retro’ de Barcelona que trobem a Sagrada Família”. L’edificació, situada a carrer València 384 – 388, es va construir el 1970 al que llavors era el barri del Poblet.
La Casa Pàdua del Farró
Al carrer Pàdua número 75 s’hi troba la Casa Pàdua, una obra de l’arquitecte modernista Jeroni Ferran Granell, que data del 1903, tal com indica sota el mateix balcó principal. La Casa Pàdua és un dels habitatges més fotografiats del barri, pels seus colors, els seus gravats i vitralls florals.
Els angelets de Sant Pere
A la façana de la Casa Joan Pla, situada al passeig Lluís Companys número 19, s’hi poden veure uns angelets transportant una pica de lavabo. I no, no és cap broma. Us hi podeu deixar caure per veure l’esgrafiat que data del 1927, obra del dibuixant Ramon Miret i Bladé.
A la Meridiana destaca la Casa Josep Sabadell
A tocar de la plaça de les Glòries, s’hi troba la Casa Josep Sabadell, “la casa amb la façana més bonica de l’avinguda Meridiana”, segons en Marc. Un habitatge situat al número 99-101 de la mateixa avinguda, que forma part del barri del Clot.
La façana més enrosada de les Tres Torres
“Caminar badant pel barri de les Tres Torres sempre té premi”. Un premi que es pot gaudir si et trobes al carrer Doctor Roux número 15, i et fixes en la façana d'aquest habitatge.
La casa Joaquim Pau i Badia de Sants
Amb dos busts en forma de vaca que presideixen l’entrada de l’edifici, la casa Joaquim Pau i Badia conserva a la seva façana aquestes escultures que recorden la vaqueria que hi havia anys enrere. Per gaudir d’aquesta façana, pots deixar-te caure pel carrer de Sants, 141.
“Hi ha un descontrol absolut sobre molts dels edificis que trobem a la ciutat”, apunta en Marc, que puntualitza com, a banda de visualitzar i donar a conèixer el valor patrimonial i arquitectònic de molts exteriors d’edificis, cal tenir present també els seus interiors. Un nou repte que té entre mans i que comparteix, entre altres recomanacions, des del seu perfil de Barcelona singular.