Els ciutadans del Prat de Llobregat tindran una pujada de la factura de l’aigua del 9,26% a partir de l’1 de gener del 2025. La companyia d’aigües del municipi, que gestiona públicament el servei, ha elevat la proposta a l’Àrea Metropolitana de Barcelona perquè al rebut hi consti aquest augment en el pròxim exercici.

En l’informe en què es proposa aquesta revisió a l’alça, APSA (Aigües del Prat SA) justifica l’increment per diversos factors entre els quals hi ha l’increment salarial de la plantilla així com una renovació del parc de comptadors.

Aquest document de 14 planes, al que ha tingut accés ElNacional.cat, especifica que la plantilla d’Aigües del Prat cobrarà un 3% més a partir de l’any que ve. En concret serà un 0,5% d’IPC i un 2,5% extra que tindran tots els treballadors del sector públic durant el 2025.

L’augment en despeses de personal no serà només salarial perquè l’informe també detalla que hi haurà un augment del capítol de “despeses generals” en què es destaca “més despesa prevista en tramesa de factures i una major previsió de costos en serveis professionals externs”.

Més despesa en la renovació del parc de comptadors

Aquesta externalització d’algunes funcions de la companyia contrasta amb el fet que el Prat de Llobregat és l'única localitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que té l'abastament d'aigua potable “amb estructures públiques pròpies i localitzades dins del seu municipi”, segons s’especifica al seu portal. L’Ajuntament del Prat de Llobregat està governat pel Prat en Comú Podem en coalició amb el PSC fruit d’un acord de govern signat després de les eleccions municipals del 2023.

A més d’aquest capítol en personal, a la factura de l’aigua s’hi veurà reflectida una despesa més gran en material perquè, tal com diu l’informe “es preveu una major despesa per a la renovació del parc de comptadors”, ja que la llei “estipula una vida útil màxima” de 12 anys per aquest tipus d’aparells.  Per tot plegat, la tarifa mitjana passarà d'1,6759 €/m³ a 1,8788 €/m³, és a dir, un 9,26% més que aquest 2024.

Increment de preus per cobrir els costos del servei

Segons els redactors del document aquest increment també permetrà cobrir els costos operatius del servei i compensar la disminució d’ingressos no tarifaris, derivats de factors com l’eliminació de convenis i contractes amb tercers.

Aquesta forta pujada no contempla inversions en el servei. Si aquestes inversions es fessin, el seu cost sortiria dels pressupostos municipals de l’Ajuntament del Prat de Llobregat a través d’impostos, un extrem, per cert, que la normativa europea sobre l’aigua prohibeix explícitament.

La taxa tindrà aquest augment de quasi el 10% i paral·lelament es crearan dues noves tarifes, una de “comercial amb comptador individual sobre bateria”, per un cabal nominal de 3,5 m³/h, un punt intermedi entre els cabals de 2,5 i 5 m³/h i una segona titulada “comercial-industrial-obres amb comptador únic sobre connexió” i també per un cabal de 3,5 m³/h.

En el capítol de bonificacions es manté la tarifa social per a col·lectius vulnerables, que inclou descomptes en funció del consum sostenible. També es preveu una aplicació especial de tarifes en casos de fuites d’aigua, garantint que els abonats no siguin penalitzats de manera desproporcionada.