Els Mossos d’Esquadra han decapitat una organització criminal que des de Reus i Salou fabricaven milers de bitllets de 20 i 50 euros que després posaven en circulació des de la Dark Web. Des de les dues impremtes que tenien al Camp de Tarragona havien aconseguit fer bitllets d’aquests dos valors i s’havien convertit en els bitllets que més es van colar al circuit econòmic espanyol durant l’any 2021: segons les dades del Banc d’Espanya s’han detectat i tret de circulació, fins al moment, 500.000 euros fets per aquests experts falsificadors.
Ara mateix, però, queden encara entre 100.000 i 200.000 euros fabricats per ells en circulació, a l’espera que vagin sent detectats i retirats de circulació. La investigació del cas Laudan, que ha acabat amb diversos detinguts, va arrencar el novembre de 2021 quan es va notar un increment de bitllets falsos en circulació a la zona de Barcelona, que feien servir grups de joves marroquins per pagar compres en efectiu de productes de segona mà que emparaulaven des d’aplicacions com Wallapop. Els agents de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM), liderada pel sergent Sergi Sánchez, van començar a estirar el fil dels bitllets fins que van arribar a Reus i Salou, on hi havia els dos laboratoris que feien servir els falsificadors per fabricar aquests bitllets.
Dirigits per una mare i un fill de nacionalitat lituana
La banda estava liderada per tres persones, una mare i un fill, els dos de nacionalitat lituana, i ella amb antecedents per falsificació, i un amic de la família, un home de nacionalitat espanyola d’origen marroquí, que també s’havia especialitzat en la falsificació de bitllets de 20 i 50 euros. Fabricaven uns bitllets bastant elaborats que imprimien i que acabaven amb la col·locació d’hologrames que compraven a l’exterior. La banda criminal havia aconseguit ser els productors locals més actius i ja estava planejant exportar el seu negoci a altres llocs.
Tenien dues fàbriques il·legals més, una Estepona i una altra a Alemanya, controlades també per homes de nacionalitat marroquina, que tenien intenció de moure els bitllets per tot Europa. Durant l’explotació de la investigació s’han fet nou escorcolls i s’han detingut catorze persones, dels quals només cinc van passar a disposició judicial. El jutge que va tutelar el cas, després de rebre la petició de la Fiscalia, va ordenar presó provisional per un dels líders, l’home de nacionalitat lituana, fill de l’altra líder del grup.
Dues capes per sota dels falsificadors
La cúpula d’especialistes falsificadors eren tres, però per sota tenien un grup de persones que compraven els bitllets, a un 5/10% del valor real, i el col·locaven des de plataformes com Instagram o Telegram. Grups privats que ofereixen la venda d’aquests bitllets i que per paqueteria, els pots rebre a casa, un fet que el mateix sergent cap de la UCFM ja va alertar en una entrevista amb ElNacional.cat fa poques setmanes. Els Mossos van detenir a la Granadella, a la Segarra, un home que va intentar vendre bitllets per Telegram, però resseguint l’enviament, el van poder arribar a detenir.
Per sota d’aquests distribuïdors, els Mossos d’Esquadra també han detingut diversos dels col·locadors, les persones, algunes d’elles menors d’edat, que s’encarregaven de rebre els diners i posar-los en circulació. Tots ells, de nacionalitat espanyola i marroquina, buscaven fer compres en metàl·lic d’objectes trobats en portals de segona mà i pagaven amb els bitllets falsos. Havien reclutat un important nombre de persones per complicar la tasca dels Mossos d’Esquadra.
Explotació del cas Laudan
El passat 1 de març, en col·laboració amb l’Europol, la Policia Nacional i la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya, van fer nou entrades i escorcolls a Tarragona, Salou, Reus, Cambrils, Mont-roig del Camp, l’Hospitalet de Llobregat i Estepona. En un dels escorcolls domiciliaris, on vivia el fill, s’hi va descobrir part del laboratori de falsificació de moneda i es van intervenir gairebé 25.000 euros falsos, ja acabats en bitllets de 50 euros, llestos per a la seva introducció al circuit financer. En un altre domicili, s'hi van localitzar dues impressores, diversos bitllets de 50 euros falsos, així com material informàtic divers i dispositius mòbils.
Segons han explicat els Mossos, en els escorcolls es van trobar 25.000 euros falsos en bitllets de 50 euros i 6.000 euros falsos en bitllets de 20 euros, dues impressores d’alta resolució, un escàner i paper per a la falsificació de bitllets i banda hologràfica i diverses armes. Ara s'espera que a poc a poc la moneda falsificada que està en circulació vagi arribant al Banc d'Espanya quan es vagi detectant, que ampliarà la recaptació de 500.000 euros falsificats, que encara podria augmentar, segons la policia, entre 100.000 i 200.000 euros més.