L’estiu és el moment ideal per sortir a prendre la fresca en qualsevol local i refrescar-se amb algun tipus de combinat -amb alcohol o no-… però aquest estiu potser no es podrà fer i la calor encara serà més insuportable. Hi ha un problema real i greu amb l’abastiment de gel a restaurants, bars i discoteques. 

Els proveïdors de glaçons han multiplicat per tres el preu, als establiments de gastronomia i oci comença a escassejar el gel i als supermercats les estanteries estan buides i només es poden comprar, si n’hi ha, cinc bosses per persona. Si amb el confinament pel coronavirus va desaparèixer el paper higiènic dels supermercats ara sembla que serà el gel el producte que faltarà a tot arreu aquest estiu de 2022. 

Quin problema hi ha amb el gel: realment no n’hi ha?

Sí, falta gel. Ho expliquen diversos testimonis a ElNacional.cat. Alguns bars tenen les neveres buides i no troben enlloc gel, ni als seus proveïdors ni tampoc en supermercats. Diversos bars de Barcelona, Reus i Girona han confirmat, a preguntes d’aquest mitjà, que tenen problemes per servir begudes amb gel. Alguns d’ells han començat a posar-ne només un en cada consumició, i així allargar les existències, que cada cop són més curtes i els proveïdors no poden donar l'abast a la demanada que hi ha amb la seva producció.

És el cas del propietari d’un bar de Reus que fa un mes que va deixar de comprar el gel al seu proveïdor habitual per l’increment del preu de la bossa, que gairebé s’havia duplicat. Va optar per comprar el gel en un supermercat que té a dos carrers del bar, que li sortia més bé de preu. Ara, però, fa dos dies que té problemes per trobar-ne al supermercat.

La propietària d’un bar de Barcelona assegura també a ElNacional.cat que el seu proveïdor habitual de gel li ha deixat de servir glaçons des de fa una setmana. Com que no en troba tampoc en supermercats, el seu marit ha de fer diversos quilòmetres per anar a una planta de producció de gel, als afores de l’Hospitalet de Llobregat, per comprar-ne bosses cada dia. 

La propietària d'un bar de Barcelona amb una bossa de gel / GRS

Ens mostra una de les poques bosses que guarda al congelador. Per evitar gastar-ne tant, de moment, només posa un gel per consumició. No han apujat encara els preus de les begudes que porten gel, esperant que aquests problemes d’abastiment passin i tornin a poder comprar glaçons a preu normal, però no ho descarten.

Si als bars tenen problemes, on han saltat totes les alarmes és als locals d’oci i discoteques. Cada nit d’estiu, amb els locals plens de clients, el gel corre com la pólvora. Ja han notat un increment del preu de la bossa i que els proveïdors serveixen menys bosses. En una discoteca el gel és important, no només refresca la consumició, també permet allargar el cubata. A menys gel, amb el mateix refresc, s’hauria de posar més alcohol, i per molt car que siguin els glaçons, de moment, la beguda encara surt més cara. Algunes discoteques de Salou ja estan rumiant com poden fabricar-se ells mateixos els gels per evitar quedar-se sense o evitar haver de pagar els glaçons a preu d’or.

Els preus del gel s’han disparat: multiplica per tres

Els proveïdors de gel han hagut de apujar el preu dels glaçons. Ice Ventura, l’empresa líder en producció de gel al Camp de Tarragona, amb clients per tota la demarcació i la part sud de Barcelona, ha hagut de multiplicar per tres el preu del gel en poques setmanes, tal com ha explicat una de les seves directives a ElNacional.cat. L’increment del preu de l’electricitat, del preu del combustible pel transport i també l’escalada del preu del plàstic han obligat als productors de gel com Ice Ventura a apujar el preu de venda als seus clients. Assegura que s’ha arribat a multiplicar per tres per tal de poder ser rendible la producció i venda. 

Aquesta empresa de Tarragona no només produeix. Durant l’estiu, per la gran demanda que hi ha a la zona del Camp de Tarragona, amb Salou com epicentre de discoteques, han de comprar gel a altres fabricants més petits. Aquest estiu està sent gairebé impossible. Algunes fàbriques petites, per l’increment dels preus, han optat per aturar la producció, i altres han disparat el preu, un fet que, tenint en compte si s’hi ha de sumar la distribució, multiplica molt el preu final de venda del producte. Ice Ventura fa un mes que no pot assumir més clients per evitar deixar els seus habituals sense subministrament, tot i que els hi ha hagut d’apujar el preu. De moment, bars i discoteques segueixen pagant el preu que demanen. No els hi queda altra, la llei de l’oferta i la demana impera, ni que sigui en una cosa que se’ns desfà als dits com l’aigua congelada.

Cartell en un supermercat de Barcelona anunciant el racionament de gel / GRS

Els supermercats limiten la venda de gel

El problema a escala industrial pot acabar sent un problema de falta d’abastiment en l'àmbit particular. Alguns bars han optat per comprar el gel en supermercats, un fet que els analistes d’aquestes grans superfícies ràpidament han detectat, i han hagut d’activar mecanismes per evitar quedar-se sense estoc. Alguns supermercats han limitat la venda de gel a màxim cinc bosses per client. Aquest fet, però, no ha evitat que el gel voli de les estanteries dels supermercats. 

Què implica aquesta limitació? La limitació, en si, res. No obstant això, com que els restauradors s’han quedat alguns sense subministrament o a preus molt elevats, han optat per comprar el gel als supermercats, fet que ha deixat les estanteries buides i els ciutadans, particularment, tampoc en poden comprar. La limitació permet allargar l’estoc diari uns minuts més, però just quan obre el supermercat ja hi ha cua de restauradors esperant per comprar el gel del dia.