La manca de docents i professors en els instituts de Catalunya comença a ser un problema greu. Els centres educatius de secundària denuncien la falta de docents a la que s'estan enfrontant des de fa mesos, fins i tot, en alguns casos s'han vist obligats a contractar de manera unilateral a antics alumnes per impartir les classes. És el cas de l'institut Antoni Torroja de Cervera, a la Segarra, que s'ha vist obligat a recórrer a les famílies del centre per contractar un exalumne per impartir les classes de Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials a segon de batxillerat, ja que, porten sense professor després de les vacances de Nadal conseqüència de la falta de substituts oferts pel Departament d'Educació.
El director del centre, Ramon Pollina, ha confirmat que "davant la falta de professor" les mateixes famílies, que "estaven molt preocupades" a causa que aquesta matèria entra en els exàmens de selectivitat, "van proposar recórrer als fons de què disposa l'AMPA per contractar l'exalumne". El responsable de l'institut ha explicat aquesta setmana que "com a institut no tenim capacitat de contractació, però l'AMPA sí que la té i hem utilitzat aquest recurs perquè vèiem que la falta de professor no tenia solució". El Departament d'Educació ja ha dit la seva i ha tombat la decisió de l'Institut Antoni Torroja de Cervera.
Exalumnes exercint de professors
El nou docent que havia contractat l'institut de Cervera està estudiant tercer curs de ciències i compta amb experiència fent classes de reforç de diverses matèries, entre elles Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials, segons va explicar Pollina. Segons el responsable de l'institut, abans que l'AMPA proposés la contractació, "vam traslladar la proposta als Serveis Territorials de la conselleria", però "ens van contestar que no es podia contractar l'exalumne". Segons va explicar el director del centre, des de l'entrada de 3.500 docents al sistema al gener per reduir l'horari lectiu del professorat, "les borses de substitucions estan buides", i denuncia que aquest fet està provocant problemes a molts instituts.
Polilla ha indicat que tenen prevista una reunió entre els directors de la zona i la conselleria "els traslladarem que quan un centre es queda sense professor, no es pot cobrir". A més, afegia que el centre també té problemes per cobrir baixes d'alemany des d'abans de les vacances de Nadal i de religió catòlica des de principis de curs. En aquest sentit, ha detallat que en el cas del docent d'alemany, des del centre van proposar al Departament contractar una persona amb un nivell B1 d'alemany, però com encara no han rebut resposta de la conselleria, la persona interessada ja "ha trobat una altra ocupació", ha lamentat. Pel que fa a religió catòlica, a causa dels "requisits de la conselleria i del Bisbat, no trobem professorat" i "tots els alumnes es veuen obligats a fer classe d'educació en valors", ha assenyalat el director.
Manca de professors al Maresme
En la mateixa situació es troben els centres del Maresme. Jordi Barrachina, professor de Física i Química de l'Institut Jaume Almera, a Vilassar de Dalt, també denuncia aquesta problemàtica en el seu centre i altres del Maresme. En converses amb ElNacional.cat, ha indicat que en el seu centre han estat esperant durant més d'un mes un professor de matemàtiques, el que ha suposat tenir els alumnes sense professor durant setmanes. Des del centre expliquen que s'ha arribat aquesta situació perquè "des dels serveis territorials la llista de professorat substitut simplement s'ha acabat". Actualment, l'institut ja està contactant amb gent que encara no ha acabat el màster i buscant entre els contactes personals del professorat per tractar de cobrir aquesta baixa.
Des del centre denuncien que necessiten un docent de castellà per cobrir un permís des de fa dues setmanes i encara no els han enviat ningú. Així com de religió, que des de l'inici del curs necessiten un professor, i per tant els alumnes no han rebut formació d'aquesta matèria en tot el curs. Per últim, l'institut també porta des de Nadal esperant que enviïn algun substitut per cobrir una mitja jornada de física i química. Barrachina ha explicat que ja s'han posat en contacte amb els Serveis Territorials del Maresme-Vallés Oriental a través de correus signats per les famílies del centre expressant el problema.
Educació reconeix la falta d'especialistes
La resposta del Departament d'Educació ha estat assegurar que la manca de docents en determinades especialitats "és un fenomen mundial, que també es dona a l’estat espanyol i a Catalunya", segons el Departament així "ho certifiquen els últims informes de l’OCDE i de la UNESCO". En aquest sentit, reconeixen que en alguns territoris de Catalunya "manquen especialitats" per cobrir especialistes de l'àmbit de les filologies i cientificotecnològic, i aleshores s'ofereixen com a "substitucions de difícil cobertura". Així doncs, afegeixen que "quan s’oferta a difícil cobertura, es pot presentar qualsevol persona de fora de la borsa i de qualsevol territori. I es poden fer excepcionalitats en els requisits".
Educació remarca que aquests mesos són els que registren més baixes laborals per grips i altres virus associats a l'estació de l'any. Per aquesta raó justifiquen que es dificulta la "possibilitat de cobrir les baixes entre docents que estan treballant en l’àmbit privat a mig curs per un temps limitat". Segons el Departament, hi ha 31.582 persones a la borsa, però no sempre coincideixen el territori i l’especialitat requerits pels docents. Amb tot, Educació fa nomenaments diaris per accelerar les substitucions "s'està treballant en solucions a curt, mitjà i llarg termini". Entre aquestes mesures es troben "les condicions curriculars més flexibilitzades, ampliar les habilitacions de determinats graus o estudis universitaris", així com sobre dotar amb reforç els centres que tenen més baixes no cobertes o agilitzar els processos burocràtics necessaris. Una altra de les opcions que es planteja el Departament són els programes de captació en origen a les universitats.