La Selectivitat 2025 presentarà grans canvis, moment en què s'aplicarà la reforma a la prova. Una de les novetats serà que les faltes d'ortografia i gramaticals tindran una penalització d'almenys un 10% en la nota de cada examen de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), segons ha avançat El País. Així ho indica l'esborrany que el Ministeri d'Educació va fer arribar aquest divendres a les comunitats autònomes, que recull algunes de les novetats en els exàmens. D'aquesta manera, a partir del 2025 s'establirà una norma comuna a tot l'Estat pel que fa a les penalitzacions per errors ortogràfics, que implicarà restar un 10% en la nota d'aquelles preguntes que requereixin redactar un text en qualsevol assignatura.

Tal com està previst, aquest nou model de Selectivitat apostarà per preguntes on la memòria tingui un paper menys important amb un enfocament més competencial. Els estudiants hauran de demostrar "reflexió i maduresa" a l'hora d'abordar les proves, així com creativitat. Per això, els enunciats de les preguntes plantejaran contextos reals i es recorrerà "preferentment" a situacions "pròximes a la vida de l'alumnat". En aquest nou format, les respostes reconstruïdes i obertes hauran de representar un 70% de la puntuació total de l'examen, deixant menys marge per a les respostes tancades, com serien les de tipus test.

Pel que fa a altres canvis, a partir del 2025 a totes les autonomies s'entregarà un únic model examen de cada matèria, mentre que fins ara se'n podien donar dos. També s'aplicarà un format de preguntes per garantir que l'alumnat estudiï tot el temari, una modificació significativa, ja que des de la pandèmia s'han flexibilitzat alguns dels criteris d'avaluació. El 2025, en canvi, es permetrà a l'estudiant escollir entre diverses preguntes, però aquesta tria no pot implicar "en cap cas la disminució del nombre de competències objecte d'avaluació", informa el mitjà citat. 

Per contra, el Ministeri d'Educació ha decidit no aplicar cap modificació a la duració de les proves que, per tant, continuarà sent de 90 minuts, descartant la possible ampliació fins als 105 minuts que s'havia plantejat pel canvi de disseny de la Selectivitat.

Les revisions de la Selectivitat: com seran?

Un altre apartat que modifica aquest esborrany del Ministeri d'Educació són les revisions. A partir del 2025, si un estudiant no està d'acord amb la nota d'un examen i sol·licita una revisió, un professor comprovarà que no hi hagi errors en el procés de càlcul i, en cas que així sigui, canviarà la qualificació sempre que beneficiï a l'alumne, com fins ara. En el cas de demanar una segona correcció, la situació és diferent: la nota final de l'estudiant serà la mitjana entre les dues correccions, tret que hi hagi dos punts o més de diferència. Si es dona aquesta situació, un tribunal farà una tercera comprovació i aquesta serà la qualificació que prevaldrà. Actualment, es fa una mitjana de les tres correccions, fet que perjudica l'estudiant, en cas que en la primera tingui una puntuació molt baixa. D'aquesta manera, volen permetre que l'alumnat pugui millorar els resultats de la prova, si s'ho mereix.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!