Onze advocats de tot Espanya han presentat aquest dilluns una querella davant del Tribunal Suprem en representació de més de 3.000 familiars de morts per coronavirus contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els 22 vicepresidents i ministres de l'Executiu per possible delicte d'homicidi imprudent en la gestió de la pandèmia.
La querella ha estat presentada davant de la Sala Segona del Tribunal Suprem contra tots els membres del Consell de Ministres per "un nombre no determinat encara de delictes d'homicidi per imprudència greu" a l'haver permès per acció o per omissió l'extensió de la pandèmia i la mort d'aquestes persones pel virus Sars-Cov-2.
Els signants d'aquesta querella, que representen 3.268 persones, han advertit que es podria ampliar per incloure els delictes de prevaricació i omissió del deure de socors, entre altres, així com incloure el director del Centre de Coordinació d'Emergències de Sanitat, Fernando Simón, i altres assessors de Sanitat com a cooperadors necessaris.
En concret, la querella representa a 3.268 les persones, les famílies de les quals han perdut 3.274 familiars com a conseqüència de l'epidèmia del Sars-Cov-2, encara que fins al moment únicament s'han personat 116 famílies "ja que les restants no han pogut obtenir" el Certificat Mèdic de Defunció necessari per poder acreditar la mort dels familiars, i les causes de l'òbit.
Entre altres qüestions, en el text de la mateixa es denuncia "la irresponsable i negligent inacció i actuació tardana i nefasta" per part dels 23 membres del govern espanyol en la gestió i evolució de la pandèmia pel nou coronavirus.
Contagis als centres sanitaris
"Una crisi sanitària", diu el text, "que, a més de tardana, ha estat contínuament trufada de decisions i ordres verbals, contradictòries amb les mesures previstes per al fre dels contagis, el que al seu torn ha contribuït de manera poderosa al desproporcionat increment del nombre de víctimes que, possiblement, es van encomanar en els mateixos centres sanitaris, als quals es van produir dantesques escenes d'amuntegament de malalts, creant-se així un escenari perfecte per a la propagació del virus".
"El que ha passat amb la pandèmia del COVID-19 és molt greu", ha explicat la Fundació Zaballos que presideix Emilia Zaballos i que s'ha unit a la iniciativa promoguda i iniciada per la plataforma El Día Después.
"Les responsabilitats, des del nostre punt de vista, estan molt clares. Ara li toca decidir a la justícia", ha assenyalat aquesta fundació que s'ha unit als onze advocats de tot Espanya que han presentat la querella.