Un estudi de l'International Breast Cancer Center-Pangaea Oncology de Barcelona ha demostrat l'eficàcia del fàrmac trastuzumab deruxtecan (T-Dxd) per tractar el càncer de mama HER2+ metastàtic no operable, una de les tipologies més agressives que existeix i que representa al voltant del 15% del total de casos de càncer mamari diagnosticats. L'equip investigador, que ha dut a terme un assaig amb 524 pacients, ha conclòs que el 67% de les persones que han pres el nou medicament han continuat amb vida tres anys després. A més, han registrat una mitjana de supervivència global de 52 mesos, la més llarga reportada fins ara en aquest subtipus de càncer de mama. La recerca s'ha publicat a la revista especialitzada Nature Medicine.

En paraules dels experts, el fàrmac funciona com un "cavall de Troia" perquè està ideat per enganyar les "defenses enemigues", creuar les "muralles cel·lulars" i, un cop dins d'aquestes, deixar anar els seus "soldats" per combatre el tumor des de dins.

Més control sobre la patologia

El trastuzumab deruxtecan és un medicament compost per un anticòs o proteïna (trastuzumab) que porta un tipus de quimioteràpia oculta (deruxtecan) que les cèl·lules tumorals no detecten. L'anticòs s'uneix al receptor HER2, que es troba a la membrana de les cèl·lules tumorals, entra al seu interior i, un cop dins, allibera la quimioteràpia per atacar i destruir les cèl·lules tumorals. D'aquesta manera, s'aconsegueix tenir un control de la patologia molt superior al que s'assoleix amb altres medicaments.

"Hem millorat de manera molt cridanera la supervivència de les pacients"

El director de l'IBCC International Breast Cancer Center-Pangaea Oncology a Barcelona, Javier Cortés, ha subratllat que la investigació ha permès "millorar de manera molt cridanera la supervivència de les pacients amb càncer de mama HER2+ metastàtic, no operable". Els 524 pacients amb aquesta tipologia de càncer de mama que van participar es van dividir en dues línies de treball. La meitat, 261, es van associar a la branca de trastuzumab deruxtecan i l'altra meitat, 263, a la del tractament amb T-DM1, una medicació que van rebre per via intravenosa. El resultat és clar: la mitjana de supervivència lliure de progressió ha estat de 29 mesos al primer grup i de 7,2 mesos al segon, per tant, aproximadament quatre vegades més llarga en els pacients tractats amb el fàrmac trastuzumab deruxtecan. Els investigadors estan convençuts que aquesta descoberta podria revolucionar el món de la medicina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!