"Moltes gràcies a tots els que heu aportat un granet de sorra perquè hagi pogut sortir. He après la lliçó i aprofitaré aquesta segona oportunitat." Emocionada, Fàtima Ofkir Reyes -de 25 anys i que ha passat els darrers set anys de la seva vida tancada en una presó d’Oman, condemnada a cadena perpètua per tràfic de drogues- ha explicat la seva extrema experiència, aquest dimarts al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, després que diumenge va poder tornar a Barcelona. La jove de l’Hospitalet ha aconseguit la llibertat perquè ha estat inclosa en la llista de beneficiats per la tradicional amnistia que el sultà d'Oman concedeix després del mes del Ramadà, i després de la ingent tasca de diferents professionals, liderada pel despatx Vosseler Advocats, que van demanar el seu indult.
Acompanyada de la seva advocada, Mònica Santiago, i dels advocats Antonio Sagnier i l'exmagistrat Baltasar Garzón -que van ajudar en la seva defensa final-, Fátima ha explicat els seus set anys de captiveri i el seu penediment. "Va ser un error de joventut, volia diners fàcils. Dedicaré tota la meva vida a explicar als joves no es refiïn de falsos amics, que em demanin consell", ha manifestat la jove, que s'ha emocionat diverses vegades en parlar de la seva família.

"Estem orgullosos de la vostra feina. De la funció social de l'advocacia, i de la feina pro bono", ha manifestat el degà de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, que alhora ha anunciat que concedirà la medalla de la institució a Santiago i Garzón.
Parla set idiomes
Fátima va ser empresonada el 2018, amb només 18 anys, després d'un judici “ple d'irregularitats”, segons el despatx Vosseler Advocats que ha portat la seva defensa des del 2020 i ha agraït “a tots els que han col·laborat en el seu alliberament, i especialment a Antonio Sagnier i Baltasar Garzón”, que s'hi van implicar el 2023. Va viatjar al sultanat islàmic a recollir un paquet -on hi havia set quilos de morfina-, la van detenir a l’hotel i va ser condemnada a cadena perpètua.
Garzón ha destacat la fortalesa de Fátima en aquests anys reclosa i que "en aquest temps ha estudiat set idiomes" i que ara podria entrar a la Facultat de Dret. L'exmagistrat també ha agraït "el suport rebut de la Generalitat de Catalunya, de la Comunitat islàmica a Espanya", així com exministres d'Exteriors, i de la Fiscalia espanyola. "Era un cas molt greu i vam fer el millor que sabíem fer; el que tocava", ha declarat Garzón.
Tancada al penal de dones de Moscat, Fátima ha viscut una situació “terrible”, segons la seva defensa. Això no obstant, s'hi afegeix que malgrat que aquesta situació ha pogut continua amb el pla d'estudis a través de l'educació a distància que li proporcionava el despatx d'advocats, amb la col·laboració de l'ambaixada espanyola a Oman. "Quan estava molt angoixada, Mónica sempre em deia, una miqueta més, una miqueta més", ha revelat Fàtima de l'esforç i dedicació de la seva advocada Mònica Santiago.
"Volia menjar-me el món, i només he menjat pa d'Oman", ha bromejat Fátima i ha insistit que els joves no es deixin enlluernar per falses promeses.
Un advocat negligent
El despatx Vosseler presenta el cas de Fátima com l’exemple que “tots mereixem segones oportunitats”. Es relata que aquesta adolescent “es va deixar convèncer per un fals amic que la va seduir amb diners fàcils: simplement havia de lliurar un paquet al sultanat d'Oman. Fátima va viatjar fins a l'habitació d'un hotel de Masqat (capital d'Oman). Allà va obrir la motxilla de la droga que havia de lliurar. Un contingut que va confondre amb paquets explosius. “Es va espantar i va trucar angoixada al seu contacte per dir-li que abandonava, que no seguia. Però la policia d'Oman ja era darrere la pista, i la van detenir, amb la motxilla, a l'habitació”.
I així va començar el seu infern. També es denuncia la negligent actuació del seu primer l'advocat defensor. “L'ambaixada espanyola a Oman li va procurar una llista de lletrats amb un únic nom espanyol, que va triar: un llicenciat en Dret sense col·legiar que va cometre gravíssims errors en el procediment judicial”. I continua Vosseler Advocats: “De fet, es va limitar a aconseguir els diners reunits per la família de Fàtima a Espanya, sense cobrir diligentment el cas en un judici en què Fàtima estava totalment desemparada, sense saber àrab ni entendre res del que estava passant.”
La mare demana ajuda
Dos anys i mig després del seu ingrés a la presó, el novembre del 2020, la mare de Fàtima, desesperada, va presentar l'angoixant situació de la seva filla a la lletrada Mònica Santiago, directora executiva de Vosseler Advocats. "Impactada pel cas, Santiago assumeix el cas de forma gratuïta i comença la seva odissea per aconseguir allò que en principi es plantejava impossible: alliberar Fàtima", s'assegura. Fita finalment, assolida.
