Ja està a Catalunya Fàtima Ofkir, que ha aterrat aquest matí a l'aeroport del Prat i ja s'ha reunit amb la seva família en un lloc apartat lluny dels focus. Així ho ha confirmat aquest dissabte al matí el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, en declaracions a Catalunya Ràdio. La jove de l'Hospitalet de Llobregat arriba després d'haver estat amnistiada pel sultà d'Oman, país en el qual ha passat els últims set anys a la presó. Ofkir va ser condemnada a cadena perpètua per tràfic de drogues, després de ser captada d'adolescent per una xarxa de narcotraficants que operava des d'Espanya. La jove ha aparegut en un vídeo difós pels seus advocats en el qual assegura que quan se senti "una mica millor i estigui totalment estabilitzada" atendrà la premsa.
Albares ha assegurat que la jove està emocionada i ha afirmat que el més important ara és que tingui tranquil·litat per reunir-se amb els seus pares i recobrar la normalitat. El ministre també ha agraït el gest d'"humanitat" al sultà omanita. Fàtima va ser inclosa en l'amnistia que el sultà concedeix cada any després del Ramadà. Ha estat gràcies a les gestions dels seus representants legals, Vosseler Abogados, i a la intercessió al llarg dels darrers anys del mateix ministre Albares, de l'empresari Antonio Sagnier, del jutge Baltasar Garzón, de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero o dels exministres d'Exteriors Margallo i Moratinos. Fins i tot l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, va arribar a presentar un suplicatori al Parlament Europeu demanant la seva extradició, quan era eurodiputat.
La jove, veïna de l'Hospitalet de Llobregat, complia cadena perpètua després que fos captada per una xarxa de narcotraficants i enviada a recollir un paquet amb set quilos de morfina a un hotel omanita i transportar-lo. Si bé la jove es va penedir abans de dur a terme la missió, la policia omanita ja li havia seguit la pista i va irrompre al seu hotel, on va trobar en un armari el carregament de droga. Va ser l'agost de 2018, quan ella tenia 18 anys. Li ho van proposar males companyies del seu barri, la Florida: portar la motxilla des d'allà i a canvi passar uns dies a un hotel de luxe a la capital omanita. No se sap si la jove sabia la naturalesa de la missió o ho va descobrir en obrir la motxilla ja al país islàmic. Tot el desplegament diplomàtic ha estat per evitar que una mala decisió d'una noia tan jove li costi la resta de la seva vida, l'argument que ha esgrimit també la seva representació legal des de Barcelona.

Fàtima es va convertir en l'espanyola més jove del món complint una condemna en un país estranger. Segons Vosseler Abogados, el procés judicial d'Ofkir va estar "ple d'irregularitats" i el seu primer advocat "es va limitar a aconseguir els diners reunits per la família sense cobrir diligentment el cas, en un judici en el qual Fàtima estava totalment desemparada, sense saber àrab ni entendre res del que estava passant". Des d'aleshores, Fàtima ha estat empresonada en el penal de dones de Moscat. En el penal, estava obligada a utilitzar un burca, resar cinc vegades al dia i només podia parlar telefònicament amb la seva família un minut cada quinze dies. A la jove li van donar l'opció de canviar la seva cadena perpètua per la pena capital, "una terrible opció que ella, en una depressió fortíssima, es va arribar a plantejar", asseguren els seus advocats.