"Serà obligatori a la feina posar la temperatura de l’aire condicionat a 27 graus?", és un dubte que ha començat a sorgir a causa de l'aprovació de les noves mesures energètiques del govern espanyol. A partir de dimecres vinent 10 d'agost, el decret en qüestió limita l'ús de l'aire condicionat als 27 graus en llocs de treball (o 25 en bars, restaurants i comerços).

Les mesures ja s'estan posant més o menys en marxa. Per exemple, la gaseta municipal de l'Ajuntament de Barcelona de divendres passat 5 d'agost ja recull la nova temperatura màxima. "En els espais refrigerats, la temperatura no pot ser inferior als 27 graus i, en els calefactats, no pot ser superior a 19 graus, a excepció que es justifiqui que els recintes hagin de tenir condicions especials de climatització".

Significa això que, a partir de dimecres, els caps de la feina estaran obligats a mantenir, sí o si, la temperatura a aquests nous límits establerts? O existeixen excepcions? I tenen a veure les esmentades excepcions amb "les condicions especials de climatització" esmentades a la gaseta municipal? Intentarem aclarir aquesta situació, encara que sigui només una mica.

S'ha de mantenir la temperatura a la feina en els 27 graus?

En aquests moments, és difícil respondre a aquest dubte amb un rotund "Sí" o "No". La resposta és més aviat el sempre complex "Depèn". Les noves mesures per la crisi energètica estan generant tants dubtes, i possibles contradiccions amb anterior Decret Llei de 1997, que el govern de Pedro Sánchez ha decidit celebrar una reunió urgent aquest dilluns, 8 d'agost, per abordar el tema amb les comunitats autonòmiques.

En espera d'aquests aclariments, podem efectuar algunes hipòtesis sobre això amb la informació actual. Fins que no hagi passat la reunió urgent, no obstant això, es recomana utilitzar aquesta explicació com una guia aproximada en lloc de com una resposta definitiva.

Segons últimes informacions, les mesures sobre la nova temperatura màxima tenen un cert marge de flexibilitat. És a dir, en certs entorns laborals no seria obligatori posar l'aire condicionat en els 25/27 graus.

Segons ha explicat la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una entrevista per a Onda Cero de divendres passat 5 d'agost, cada situació laboral permetrà cert marge de maniobra sobre això. Va posar com a exemples les discoteques, cuines i gimnasos. Són espais d'intens moviment físic que necessiten una temperatura radicalment diferent del d'espais amb moviment més sedentari com una biblioteca.

Unitat d'aire condicionat / Pixabay

"No es pot demanar als treballadors que estan en condicions d'exercici físic important que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i els mínims de temperatura", ha aclarit Ribera en declaracions a Onda Cero (recollides per Europa Press).

A efectes pràctics, què significa això per a tu i el teu lloc de treball? Doncs que si el teu cap / empresari / màxim responsable... és capaç de justificar per què no hauria d'aplicar el límit de temperatura al termòstat, no estarà obligat a posar l'aire condicionat en els 25/27 graus. I la justificació més raonable serà, com apuntava la ministra Ribera, protegir els drets de la salut laboral dels seus treballadors.

Excepció possible a les mesures energètiques: protegir la salut laboral

En les seves declaracions, Ribera esmenta indirectament el Decret Llei de 1997. Aquest ja ha aparegut una mica més amunt d'aquest article, i el seu contingut entra en certa contradicció amb les noves mesures. Així que val la pena donar-li un cop d'ull.

El text de 1997, segons apunta RTVE, regula fins ara la temperatura màxima als llocs tancats de feina. Si obviem l'existència de les actuals mesures energètiques, la normativa espanyola indica que, en feines sedentàries d'oficina, la temperatura s'ha de situar entre els 17 i 27 graus. I als llocs on es fan feines lleugeres (les cuines que esmentava la ministra, per exemple), la temperatura ha de ser entre els 14 i 25 graus.

Un dels objectes d'aquest Decret Llei és evitar que els treballadors pateixin un fenomen conegut com a estrès tèrmic. És el malestar que s'experimenta quan romandre en un lloc o ambient determinat implica esforços desmesurats els mecanismes del teu cos per mantenir la temperatura interna.

Segons explica el blog de l'UNIR, la Universitat Internacional de la Rioja, l'estrès tèrmic pot provocar problemes respiratoris, circulatoris, malalties de tota mena, hipotèrmia... A més, en els casos més grans, podria arribar a produir-se congelacions d'extremitats o altres parts del cos.

Per tant, si a la teva feina posar la temperatura a 25 o 27 graus pot augmentar les possibilitats de causar estrès tèrmic en els empleats, es podria justificar no acatar les noves mesures energètiques. Aquest tipus d'excepcions són les que originen la complexa resposta de "Depèn" al dubte de si en tots els entorns laborals s'haurà d'acatar l'última temperatura màxima.

Tens una feina d'oficina o molt sedentària? Llavors segurament : en el teu entorn laboral estaran obligats a posar la nova temperatura. Penques en un lloc molt enfeinat o la teva salut pot perillar? La cosa ja canvia i la temperatura podria ser més baixa. De nou, és molt possible que la situació s'aclareixi més després de la reunió urgent de dimarts 9 d'agost.

Això sí: caldria anar molt amb compte a l'hora de justificar col·locar una altra temperatura en l'entorn laboral. I és que les multes per no complir degudament aquestes mesures poden arribar als 600.000 euros.