Sant Joan 2024 serà, de nou, una revetlla extraordinària, ja que malgrat la situació de sequera en la qual es troba Catalunya ha millorat en els darrers dies, continua sent necessari extremar les precaucions. Protecció civil ha tornat a recordar a la ciutadania que convé prendre algunes mesures per minimitzar els riscos que comporta l'encesa de fogueres. Saps què està permès i què no? Coneixes els consells per minimitzar els riscos? T'ho expliquem!
🎆 Fogueres Sant Joan 2024: Què fer per la revetlla a Barcelona i la Costa Brava?
🔥 Nit de Sant Joan 2023 a Catalunya: fogueres i festes que no et pots perdre
Hi ha certs factors que s'han de tenir en compte a l'hora de fer fogueres i tirar petards al carrer aquesta revetlla de Sant Joan. Si encara no sabeu si es pot fer foc al carrer a Catalunya per Sant Joan o quin és el procediment a seguir per fer-ho, us ho expliquem a continuació.
Requisits per fer foc al carrer a Catalunya per Sant Joan
Tingues en compte aquests consells abans d'encendre una foguera o fer ús de qualsevol tipus de material pirotècnic:
Consells per fer fogueres al carrer
Al carrer no es poden fer fogueres enlloc sense tenir l'autorització corresponent a tot Catalunya, a més de seguir una sèrie de regles en ciutats com Barcelona, que detallem a continuació:
- Procureu que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.
- Plegueu els tendals que hi pugui haver a les terrasses.
- Respecteu la distància de 15 metres amb els cotxes aparcats.
- No heu de permetre mai que ningú salti damunt les brases.
- Necessiteu un permís: heu de comunicar a l'ajuntament la ubicació de les fogueres.
- Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d’emergència.
- No feu la foguera a menys de 15 metres de la façana de cap edificació.
- Sobretot, vigileu el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.
- Si penseu fer la foguera en un solar, abans deixeu-lo net de bardisses o de materials inflamables.
- Per no fer malbé el paviment, poseu terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l'ajuntament.
- No feu la foguera prop d'un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo.
Quins materials cremar en una foguera
D'altra banda, és molt important tenir en compte els materials que s'han de fer servir per encendre fogueres de Sant Joan, que estan també estipulats per l'Ajuntament:
- Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta.
- No cremeu papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar.
- No utilitzeu mai bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants.
- Feu la foguera petita i, si sobren materials, aneu-los-hi afegint a poc a poc.
- Encara que sigui més lent i menys espectacular, heu d'encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc.
- No feu servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamable.
- Si fa vent, és millor que deixeu la festa per un altre any
I, com no podia ser de cap altra manera, s'ha d'apagar el foc en acabar, sense deixar rastre de flames o material inflamable encara encès. Per això, des de l'Ajuntament de Barcelona recomanen tenir en tot moment algun mitjà per apagar la foguera, siguin galledes d'aigua, mànegues, extintors, etc. També és essencial vigilar la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, ruixeu el caliu perquè no hi hagi accidents.
Què fer en cas de patir cremades
Un dels riscos d'encendre una foguera, és que algú pot patir una cremada. Les cremades poden ser de primer grau, segon grau o tercer grau. En el primer cas, la pell presenta un color vermellós. En el segon grau, hi ha butllofes, i en el tercer grau la pell està carbonitzada i pot afectar els músculs i els ossos, que no acostumen a fer mal per la destrucció de les fibres nervioses sensitives, a diferència dels altres dos casos. Segons la causa, dimensió i estat de la ferida, cal seguir diferents pautes.
En cas d'emergència, primer protegeix la persona, alerta i demana socors. Si l'entorn és segur, aparta la víctima de l'agent causant. Treu-li la roba, anells, pròtesis dentals i joies, excepte si estan enganxats a la pell o si la cremada és extensa. Renta la cremada amb sèrum fisiològic o aigua tèbia durant vint minuts per eliminar agents nocius i reduir dolor i inflor. Evita les tovalloles o gases humides durant molta estona en cremades extenses. Neteja amb aigua i sabó, evitant antisèptics que retarden la curació.
Els professionals valoraran si cal la vacuna del tètanus i si és millor cobrir o deixar la ferida al descobert.
Per cremades greus, segueix les recomanacions inicials i avisa emergències immediatament. Si la cremada és per foc, elimina la causa, evita que la persona corri, apaga les flames amb roba i refreda amb aigua tèbia. Protegeix les cremades amb llençols nets, mantén la persona calenta i en posició horitzontal. No li donis menjar o beguda, especialment en cremades greus.