La nit de divendres a dissabte ha sortit cara pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. El 'macrobotellón' il·legal que es va celebrar a la Universitat Autònoma de Barcelona va provocar el desplaçament en massa de milers de joves cap a Bellaterra. Alguns ho feien amb cotxe i d'altres amb el transport públic dels ferrocarrils. Les imatges que ja va avançar el Nacional.cat confirmaven les destrosses que van provocar molts d'ells en una autèntica festa del vandalisme dins els vagons. Ara, Ferrocarrils ha quantificat les despeses que costarà arreglar-ho tot.
En concret, el volum dels desperfectes ocasionats a les instal·lacions ascendeix a 4.000 euros: es van malmetre cinc portes de les màquines validadores d’accés i sortida de tres estacions (Universitat Autònoma, Les Fonts i Sant Cugat), es van fer pintades a l’interior d’un tren i es van ocasionar danys en els seients d’un altre tren. D'altra banda, Ferrocarrils justifica el seu protocol d'actuació durant la nit: "Per tal de minimitzar l’impacte d’aquesta demanda no prevista en el servei sobre la resta d’usuaris i per evitar aglomeracions i riscos en andanes i trens, Ferrocarrils va adaptar, en base als recursos disponibles, la seva oferta amb rapidesa. Un cop detectada la demanda d’usuaris creixent no prevista, la companyia va afegir set trens addicionals".
A través de twitter, aquest organisme públic va començar a demanar la col·laboració ciutadana per investigar els fets. Avui, ha condemnat els fets: "La companyia reprova i condemna enèrgicament els comportaments incívics que es van viure a les seves instal·lacions. Com a servei públic, aquest tipus d’actituds i els desperfectes ocasionats a les instal·lacions i els trens afecten directament totes les persones usuàries del servei de trens". També reprova el no ús de les mascaretes i recorda que continua sent "obligatori a tot el transport públic durant la pandèmia".
A la Universitat Autònoma de Bellaterra també estan valorant quant costarà reparar totes les destrosses que van ocasionar durant la festa per on van arribar a passar 8.000 persones. El rector de la UAB, Javier Lafuente, lamenta que aquesta pràctica no és nova al campus, però aquesta nit "ha estat el límit", en declaracions a RAC1. Segons diversos testimonis i veïns del campus universitari, els perpetradors del 'botellón' haurien aprofitat el caos generalitzat per produir violacions de domicili i robatoris tant a les residències com a les facultats, a més de destrosses en el mobiliari. Una de les escenes més sonades fins ara mostra una persona muntada sobre una excavadora enmig d'un grup de joves que l'encoratgen a fer-la servir.