Les festes de Nadal sovint són sinònim de família, àpats, regals i, per què no dir-ho, dinars que enfarfeguen. “Tenim un problema i és que la població en general assumeix que les diades nadalenques solen ser perilloses per mantenir el pes corporal. I, de fet, de motius sembla que no en falten”, explica la doctora Anna Costa Corredor, dietista-nutricionista i portaveu del Col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCAT). “Tenim en pocs dies una concentració d’àpats i celebracions amb un fort component social, on les preparacions culinàries són les grans protagonistes. Es consumeixen més begudes alcohòliques del que és habitual” i, a més, insisteix que “fem una inadequada d’associació entre celebració i excessos en el consum, quan no hauria de ser-ho de forma obligada”. Però, què fem, mengem i bevem els dies que no són festius?

Després de quedar fart per Nadal i Sant Esteve, algú podria pensar que el millor que es pot fer és saltar-se àpats o no menjar. I això, tot just, és el que desaconsellen els experts. Els excessos “no es compensen amb dejunis, de pràcticament no menjar res per anar restant calories o l’excedent alimentari que hem fet aquests dies”, detalla Costa Corredor. “El millor que es pot fer és mantenir la pauta alimentària”.

Què seria convenient menjar?

Segons detalla l’experta, cal menjar els àpats habituals de cada dia: 3, 4, 5 o 6. Els que siguin per la rutina de cadascú. “Cal buscar la normalitat”. A més, exposa que haurien de predominar molts aliments d’origen vegetal i els “suficients però minoritaris d’origen animal”. Subratlla que és aconsellable evitar les preparacions excessivament greixoses i fer predominar preparacions més triturades com les sopes, els purés i cremes per tal de donar “un respir” a l’aparell digestiu. També ressalta la necessitat d’evitar productes i begudes ultraprocessades.

Per altra banda, recorda que si hi ha vacances durant aquests dies s’ha de recuperar l’activitat física.

Tot i que, normalment, les festes de Nadal se celebren al voltant d’una taula, “no hem d’oblidar que és un acte social”, detalla Costa Corredor. “Sovint és més important el que ens hem esforçat perquè vagi bé el moment, qui està present a taula, decoració i presentació dels plats”. Malgrat tot, l’experta recorda que si en el moment de servir els àpats ho podem fer nosaltres mateixos, “molt millor”. D’aquesta manera, diu, podrem controlar molt millor el que ens posem al plat.