Aquest dilluns, 24 de maig, és festiu en uns 150 municipis catalans, entre els quals Barcelona i bona part dels de l’Àrea Metropolitana. Ara bé, es tracta d’una festivitat local, és a dir que cada ajuntament decideix si és festiu o no i que, a més, és variable en el calendari perquè forma part del cicle de festius relacionats amb la Setmana Santa. Tot plegat genera tot de dubtes sobre on es festa, als quals cal afegir el fet que no s’acaba de tenir clar tampoc ben bé que s’hi celebra.
I és que el 24 de maig se celebra la Pasqua Granada, diada també coneguda amb els noms de Pentecosta o Segona Pasqua, i que s’escau 50 dies després del Diumenge de Resurrecció -o cosa que és equivalent, 49 jornades després del Dilluns de Pasqua-. Per tant, sempre cau en dilluns, concretament l’endemà del setè diumenge després de Setmana Santa, i que com tot aquest cicle de festivitats religioses, es mou en el calendari any rere any, depenent sempre de la data de la primera lluna de primavera, que és a partir de la qual que es fixen els dies de celebració.
Això sí, es pot comptar amb que la Pasqua Granada sempre acaba caient entre l’11 de maig i el 14 de juny, en funció de la data d’inici de la Setmana Santa.
Llengües de foc
Pel que fa al sentit religiós de la festivitat, la Pasqua Granada celebra el moment del descens de l’Esperit Sant sobre els deixebles de Jesucrist, que segons el Nou Testament va tenir lloc cinquanta dies després de la resurrecció. L’Esperit Sant és, juntament amb el Pare i el Fill, una de les tres figures que conformen el dogma de fe de la Santíssima Trinitat, que forma part del nucli dur de la teologia cristiana encara que s’escapi a l’enteniment bàsic d’una societat laica com la nostra.
En tot cas, l’Esperit Sant va baixar dels cels allà on es trobaven reunits els apòstols, en forma de “llengües com de foc, que es distribuïen i es posaven sobre cada un d'ells”, segons queda relatat als Fets dels Apòstols (2,3), més o menys com ho va pintar, setze segles després, El Greco al seu conegut quadre La Pentecosta.
El mateix relat afegeix: “Tots van quedar plens de l'Esperit Sant i començaren a parlar en diverses llengües, tal com l'Esperit els concedia d'expressar-se” (2,4). És a dir, que amb el descens de l'Esperit Sant, els apòstols van obtenir el do de llengües, una eina necessària per poder difondre el missatge de Jesús arreu del món.
On és festiu?
A més de Barcelona, aquest dilluns és festiu a una part prou significativa de Catalunya, amb uns 150 municipis que allarguen el cap de setmana:
Alt Empordà: Capmany i la Jonquera
Alt Penedès: Mediona
Alt Urgell: Altès (Basella), Perles (Fígols i Alinya), Organyà, Arfa (Ribera d'Urgellet) i la Farga de Moles (les Valls de Valira)
Anoia: Vallbona d'Anoia
Bages: Navarcles i Sant Feliu Sasserra
Baix Camp: Duesaigües i Vinyols i els Arcs
Baix Ebre: l’Aldea, Alfara de Carles, Camarles, Paüls i Tortosa
Baix Empordà: Begur, la Bisbal d'Empordà, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Forallac, Gualta, Mont-ras, Palafrugell, la Pera, Torroella de Montgrí i Ullastret
Baix Llobregat: Abrera, Collbató, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, la Palma de Cervelló, el Papiol, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Viladecans
Baix Penedès: el Montmell
Barcelonès: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet
Berguedà: Borredà, la Pobla de Lillet i Puig-reig
Cerdanya: Saga (Ger)
Garrigues: Bovera
Garrotxa: Castellfollit de la Roca i Sant Feliu de Pallerols
Gironès: Aiguaviva, Llagostera i Sant Joan de Mollet
Maresme: Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Dosrius, el Masnou, Mataró, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar
Moianès: l’Estany i Sant Quirze Safaja
Montsià: Amposta, Freginals, Godall i Masdenverge,
Noguera: la Règola (Àger), Cabanabona, Sant Llorenç de Montgai (Camarasa), Castelló de Farfanya, Vallfogona de Balaguer i Santa Maria de Meià (Vilanova de Meià)
Osona: Calldetenes, l’Esquirol, Folgueroles, Gurb, Lluçà, Malla, Manlleu, Muntanyola, Olost, el Raval de Sant Feliu i Torre d’Oristà (Oristà), Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d'Albars, Sant Martí de Centelles, Sant Quirze de Besora, Sant Sadurní d'Osormort, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Miquel de Balenyà (Seva), Tavèrnoles, Tona, Torelló i Vic
Pallars Jussà: Abella de la Conca i Salàs de Pallars,
Pallars Sobirà: Riera de Cardós (Vall de Cardós)
Pla d’Urgell: Linyola
Priorat: Falset i Vilella Baixa
Ripollès: Campelles i Ogassa
Segarra: Guissona, Massoteres, Torà
Segrià: Corbins
Selva: Anglès, la Cellera de Ter, Sant Hilari Sacalm i Sant Julià del Llor i Bonmatí
Solsonès: la Coma i la Pedra, Guixers i Sant Llorenç de Morunys
Terra Alta: Arnes
Urgell: Omells de na Gaia i Vallbona de les Monges
Vallès Occidental: Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Ripollet i Rubí
Vallès Oriental: Aiguafreda, Caldes de Montbui, Cardedeu, Llinars del Vallès, Martorelles, Montmeló, Montseny, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Vilamajor i Vilanova del Vallès
A més, la Pasqua Granada també és dia festiu a Andorra i a tot el territori de Catalunya Nord.