L'inici de curs sempre és complicat per a les famílies i els alumnes. En determinats cursos i situacions, coneixes nova gent, nous professors i un nou entorn, al qual t'has d'adaptar. Això passa sobretot quan un nen va a l'escola per primer cop o quan un alumne canvia d'escola, el qual és un moment de tensió per a tots els nens i, fins i tot, adolescent.

📌 El truc per estalviar a la tornada a l'escola que s'ha fet viral
 

📅 Calendari escolar 24-25 a Catalunya: vacances, dies festius i dates claus
 

De fet, acostuma a ser una situació altament estressant per als menuts. Un moment en el qual afloren totes les inseguretats que el nen pot tenir enterrades dins seu i que li pot marcar de per vida. Per portar aquesta situació de forma més tranquil·la hi ha diverses maneres d'afrontar-ho per part dels pares. 

Oferir eines

En primer lloc, cal oferir-li les eines per al canvi. És molt important la comunicació i que el nen entengui el perquè d'aquest canvi. D'aquesta forma, el nen pot transmetre amb tranquil·litat i sense pors les seves inquietuds, preocupacions i emocions. També va bé ensenyar al menut habilitats socials que li poden servir. Sobretot a l'hora de presentar-se i iniciar una conversa amb altres nens. Així mateix, també es recomana ensenyar-los a no ser impulsius, flexibles i empàtics i a mostrar els valors que els pares li han transmès. 

És recomanable fer una visita al centre perquè pugui conèixer les instal·lacions, així com organitzar una trobada amb algun company o alguna família perquè es coneguin abans de començar si hi ha aquesta possibilitat. Amb tot, també s'ha de deixar clar que això no significa que el nen trenqui relacions amb els companys de l'escola anterior. De fet, és positiu que les mantingui.

Proximitat amb el fill

Com a pares, s'ha de tenir clar que els començaments poden ser durs i l'adaptació podria tardar entre un mes i un mes i mig. Durant aquest període de temps, el pares han de ser pròxims, comunicatius i que mostrin una preocupació sobre el dia a dia del nen sense arribar a asfixiar-lo. Cal tenir en compte també l'espai del nen i evitar interrogatoris que el puguin fer sentir intimidat. 

Una oportunitat per facilitar aquesta adaptació són les extraescolars. Des d'apuntar-se a l'equip de futbol, a l'equip de bàsquet. També és bàsic la comunicació entre el tutor del nen i els pares. Si la situació no millora, és aconsellable buscar ajuda de professionals, com ara psicòlegs, per ajudar a millorar la situació. Alguns símptomes que els pares poden detectar són l'aïllament, els canvis de comportament, els sentiments negatius continus o una dependència als pares o germans. Cal remarcar que tampoc és negatiu que vagi mostrant debilitats durant l'adaptació, però sí que és important fer un seguiment del dia a dia del nen per poder valorar la situació i afrontar-la amb el màxim coneixement possible. 

Canvi d'escola: 10 consells professionals per reduir l'angoixa

En un article publicat a l'Escola de Salut de Sant Joan de Déu, la psicòloga general sanitària Maria Taló Reixach, dona consells professionals per acompanyar els nens en un canvi d'escola. Aquests són els 10 trucs de professional que ajudaran als teus fills en aquesta transició:

  1. Promoure la comunicació: Parleu obertament amb el nen sobre el canvi, resolent dubtes i inquietuds. Creeu espais per a converses informals durant moments quotidians.
  2. Acompanyar emocionalment: Proporcioneu un espai segur per expressar sentiments. Valideu les seves emocions, ajudeu-lo a comprendre-les i busqueu solucions plegats. Utilitzeu contes per parlar de sentiments.
  3. Preparar-lo: Anticipar el canvi visitant l’escola i coneixent el professorat. Utilitzeu calendaris visuals o el joc simbòlic per ajudar-lo a entendre el procés i familiaritzar-se amb l’entorn.
  4. Impulsar l’adaptació social: Fomenteu trobades amb futurs companys abans de començar l’escola i promogueu la participació en activitats extraescolars per facilitar noves amistats.
  5. Mantenir una actitud positiva: Transmeteu optimisme i confiança. Els nens reflecteixen l’actitud dels pares; si esteu confiats, ells també ho estaran. Centreu-vos en els aspectes positius del canvi.
  6. Establir rutines: Definiu una rutina consistent abans i després de començar l’escola per proporcionar seguretat i previsibilitat.
  7. Col·laborar amb l’escola: Mantingueu un diàleg regular amb els mestres per conèixer el progrés del nen i treballar conjuntament per superar reptes.
  8. Donar-li temps: L’adaptació és un procés individual que pot durar mesos. Respecteu el temps necessari perquè cada nen se senti còmode en el nou entorn.
  9. Fomentar l’autonomia: Inculqueu responsabilitats segons les capacitats del nen, com preparar la motxilla o col·laborar en tasques domèstiques, per promoure la seva autoestima i independència.
  10. Cercar ajuda professional: Si els símptomes d'ansietat o tristesa persisteixen més de tres mesos o dificulten el dia a dia, considereu consultar un professional per obtenir suport addicional.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!