Les finances i els inversors s'estan movent molt més ràpidament cap a les energies renovables del que ho fa el món en general, segons han afirmat aquest dimecres els experts que han intervingut al panel "Finançament de renovables a Espanya i més enllà", celebrat dins de la Cimera pel Clima COP 25.

El cap global d'Investigació en Sostenibilitat de BNP Paribas Asset Management, Mark Lewis, que ha intervingut en el panel, moderat pel secretari d'Estat d'Energia en funcions, José Domínguez Abascal, ha assenyalat que "quan la percepció del món canvia, els diners es mouen ràpidament". Lewis, que ha explicat que com a analista d'energia ha seguit el sector durant vint-i-cinc anys a Europa, ha indicat que la reducció dels costos de les renovables ha estat espectacular i ningú no l'hauria pogut imaginar el 2005. Ha reconegut que les renovables no donen els retorns als inversors que proporcionen el petroli i el gas, però invertir això obliga a assumir més riscos, com la volatilitat dels preus que tenen les matèries primeres.

A més, el sector petrolífer ha tingut que anar cada vegada més lluny perquè el que era més a prop es va esgotar i "ens quedem sense ell", mentre que les renovables no requereixen buscar l'energia, sinó construir les infraestructures per captar-la, i s'hi afegeix que que com mes infraestructura es construeix més s'abarateix el preu. Lewis ha afirmat que el sector del petroli i gas ho està passant malament perquè ara tenen competidors per proveir d'energia i no poden aconseguir rendibilitats de l'entorn del 15-20 %.

Mark Lewis ha dit que "l'energia renovable conquerirà el món" i ha afegit que els mercats financers es mouen quan tenen incentius, com el canvi de la demanda que va cap a les renovables en el futur, una cosa que la indústria petroliera no està entenent. "Els combustibles fòssils no serviran i els mercats s'estan fixant en això", ha dit Lewis, que ha afirmat que "és un risc continuar invertint en petroli i gas".

Per la seva part, Nancy Saich, cap de Canvi Climàtic i consellera sènior en Clima i Medi ambient del Banc Europeu d'Inversions (BEI), ha assenyalat que el banc públic europeu va introduir uns estàndards molt més estrictes d'emissions per finançar projectes, que farà que en el futur pròxim quedin exclosos tots els combustibles fòssils. També ha assenyalat que, a més d'invertir en electrificació, cal invertir en eficiència energètica i ha assenyalat que a Europa és "catastròfic" la poca renovació que hi ha d'edificis.

Per la seva part, Lene Westgaard-Hall, membre del Parlament de Noruega, que va decidir que el fons sobirà de Noruega (el més gran del món) deixés d'invertir en petrolieres, ha indicat que aquest país, en el qual es produeix petroli, ha invertit molts diners en aquest hidrocarbur, però allà els comença a preocupar que en un futur es quedin sense actius. Westgaard-Hall ha dit que, per això, "les renovables seran una part important del nostre futur financer del que ho han estat en la història de Noruega", que ha augurat que les "renovables arriben a incloure tot el fons".

Ha indicat que, no obstant això, Noruega ha de garantir la rendibilitat del seu fons sobirà als seus ciutadans, amb la qual cosa ha de tenir els mateixos beneficis amb les renovables que amb el petroli, si bé no creu que el seu país vagi a deixar d'extreure, tret d'en algunes zones per motius ambientals, perquè "no volem perdre diners a curt termini".