La primera edició de la Fira del Camp 4.0 – Expo AgriTech 2024, l'esdeveniment tecnològic més important dedicat a la innovació del sector agrícola, reunirà des d'avui i fins dijous vinent 28 de novembre a Màlaga a més de 8.000 professionals del sector agrícola-com propietaris d'explotacions, directius d'empreses agroalimentàries, enginyers agrícoles, responsables de cooperatives o agricultors- convertint la capital de la Costa del Sol en l'epicentre europeu de l''agritech'.
La celebració de la Fira del Camp 4.0 – Expo AgriTech generarà un impacte econòmic de més de 5 milions d'euros i servirà, asseguren els seus promotors, per situar Andalusia al mapa mundial dels esdeveniments tecnològics per al sector agrícola. L'esdeveniment, que té el suport de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta d'Andalusia i els Fons Europeus Feder, comptarà amb 171 firmes expositores que mostraran els últims avenços per maximitzar la rendibilitat i eficiència dels camps de cultiu.
Entre els desenvolupaments que es donaran a conèixer es troben sistemes de reg i de gestió de l'aigua més sostenibles, equips automatitzats de recol·lecció, solucions d'agricultura regenerativa i de precisió, eines de rendiment agrícola, maquinària d'última generació -com tractors intel·ligents o drons-, fertilitzants, alternatives en biotecnologia i tecnologies vinculades a l'agricultura 4.0.
A la zona expositiva de la fira es desenvoluparan diferents experiències immersives a fi d'explicar com la tecnologia pot transformar un oliverar, un hivernacle o millorar l'administració de l'aigua en les explotacions. Així, Citoliva, el Centre Tecnològic de l'Oliverar i de l'Oli, mostrarà en l'espai Olivar 4.0, les varietats més representatives d'aquest tipus de plantacions a Andalusia i el seu sistema de cultiu, alhora que exhibirà el funcionament de les tecnologies que monitoren l'estat de les oliveres en temps real.
Per la seva part, el d'Almeria Centre Tecnològic Tecnova, a partir de l'Hivernacle Tech, exposarà les solucions tecnològiques que s'estan implementant en els cultius intensius d'interior perquè siguin més competitius i eficients en l'ús de recursos. Objectiu que de la mateixa manera busca Món Aigua, àrea en la qual es veuran sensors d'humitat o plataformes d'anàlisi de dades, entre altres propostes, per optimitzar l'ús de l'aigua en totes les fases de la producció agrícola.
La primera edició de la fira també acull el Congrés AgriTech 4.0, el fòrum més important d'Europa que abordi els desafiaments i oportunitats del sector agrícola, i que reuneixi a 405 ponents, que són líders en els seus negocis o en les seves àrees operatives. Alguns del que seran aquesta setmana en el congrés avaluant l'estat i futur del sector, són Hamza Qadoumi, reconegut per Forbes com a emprenedor amb impacte social i fundador de la firma sueca d'agritech, Ecobloom; Francesc Font, guru de l'agricultura regenerativa; Begoña Pérez Villareal, directora d'EIT Food South; Enrique Colilles, director general de Treemond; Mercedes Iborra, CSO i Cofundadora de VisualNacert, firma dedicada a l'agricultura de precisió; Victor Luque, CEO de Trops; Tomaso Ceccarelli, Investigador Sènior en Digitalització per a l'Agricultura de la Universitat de Wageningen, una de les millors del món en aquest àmbit; Miguel Ángel López Peña, fundador i director d'operacions en ISFA, companyia especialitzada en projectes d'ametller eficients i sostenibles, o Daniel Vidal, director de Dades i Transformació del celler Alma Carraovejas.
A sis escenaris, els experts compartiran experiències de primer nivell i casos d'èxit internacionals que serviran d'inspiració per avançar cap a una agricultura d'avantguarda més digitalitzada, amb menys impacte mediambiental i ajustant-se a les possibilitats que proporciona la nova Política Agrària Comuna (PAC).
De fet, la PAC serà un dels grans temes que es tractaran en el congrés perquè els agricultors sàpiguen adoptar la innovació i comptin amb l'agricultura 4.0 com a instrument per millorar la seva competitivitat. Així mateix, es compartirà un gran ventall de projectes sobre IA generativa, blockchain, bessons digitals, anàlisi de dades, robòtica, automatització i sensórica aplicats al camp per tal de demostrar els avantatges del seu ús. Al seu torn, es posarà èmfasi en l'optimització del subministrament hídric en el reg i fertirrigación, en un moment marcat pels fenòmens meteorològics extrems, assumpte que també s'examinarà.
Una altra qüestió que coparà l'agenda de continguts del congrés és l'auge de l'agricultura regenerativa, concepte que pretén atendre a la salut del terra i a cura de la biodiversitat. Tot això, sense oblidar els desafiaments que té el món agrícola actualment com són la falta de relleu generacional o la incorporació a gran escala de fonts d'energia netes.
També s'han establert diferents fòrums dedicats a la producció fructícola, vinícola, horticultora, de l'olivera, de fruita seca i de cultius intensius. Simultàniament, s'han plantejat tallers i demostracions, a més de jornades completes destinades a perfils en contínua evolució com amb els enginyers agrícoles, els responsables de cooperatives, els joves agrícoles i els propietaris d'explotacions.