La Fira de Sant Ermengol ha tornat a omplir aquest cap de setmana els carrers del centre de la Seu d'Urgell, després que els darrers dos anys hagués quedat suspesa de manera presencial a causa de la pandèmia de covid-19.
El sol i les bones temperatures han animat al públic a assistir de forma multitudinària al certamen, que enguany ha situat totes les parades en espais exteriors. I l'aixecament del gruix de les restriccions també ha fet possible que s'oferissin degustacions.
Una edició adaptada a la pandèmia
La nova ubicació de les prop de cinquanta formatgeries del tot el Pirineu que hi participen s'ha situat en diversos carrers de la població i ha agradat molt als visitants que s'han acostat per gaudir d'aquesta edició especial adaptada a l'actual context de pandèmia. Des de l'organització, conjuntament amb els paradistes, s'analitzarà ara si aquest format es vol mantenir de cara al futur. De moment, però, en fan una valoració molt positiva.
La del 2021 passarà a la història com una Fira excepcional, on tot ha estat dissenyat en funció de la seguretat. L'organització ha adaptat a noves ubicacions els espais emblemàtics, com la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, la Fira dels Productes de Proximitat i la Fira d’artesania. A conseqüència de la pandèmia, per aquesta edició, la Fira ambulant de roba i complements i que ocupava els carrers de l’Eixample de la Seu d’Urgell, s'ha hagut d'anul·lar.
Una fira històrica
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu fa 27 anys que se celebra, ja que la tradició firaire de la Seu és centenària. L’especialització de la fira en la producció local de qualitat ja s’havia intentat en altres ocasions: les mostres de fruita, especialment de pomes, anaven en aquesta direcció des de 1965, però no van tenir continuïtat. Trenta anys més tard, el 1995, la complicitat entre administracions i productors va fer possible la reconversió ideada per en Salvador Maura: una mostra de formatges artesans del Pirineu, amb concurs, venda, degustació i jornades formatives.
El format va ser un èxit de convocatòria, i des d’aquell moment s’ha mantingut i millorat. Dels 30 formatgers inicials han arribat a la cinquantena, procedents d’arreu de la serralada, que exposen i comercialitzen 150 productes diferents. Avui, 27 anys més tard, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu és un referent al país, un aparador de productes de qualitat i un revulsiu econòmic per la Seu d’Urgell.