El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha apuntat aquest dimarts que la mort de com a mínim 23 migrants el passat 24 de juny quan intentaven saltar la tanca de Melilla "mereix una investigació a fons". García Ortiz ha remarcat que encara està recollint informació sobre aquests "lamentables fets" que van tenir lloc l'estiu passat a la frontera entre Melilla i el Marroc i ha subratllat que "la mort de tantes persones, 23 en l'informe que el Marroc va enviar a les Nacions Unides, mereix ser investigat" per saber què va passar. El fiscal general ha assegurat que "és possible" que en algun moment sol·licitin més informació per al desenvolupament de les diligències, però que ara mateix no troben a faltar "cap" prova.
García Ortiz ha assenyalat que encara estan analitzant el material del qual disposen sobre el salt a la tanca de Melilla, així com demanant altres diligències en cas que l'anàlisi "exigeixi completar una cosa concreta". El fiscal general ha comentat que ara com ara "no troba a faltar res", però ha apuntat que més endavant és probable que "necessitin algun tipus d'aportació probatòria". "Això només significa que encara estem investigant i que ho intentem fer de la millor manera possible per entendre totes les difícils circumstàncies en què es van produir aquests lamentables fets", ha apuntat. "És un succés luctuós i que mereix una investigació a fons", ha afegit el fiscal.
El Ministeri de l'Interior, criticat per la seva actuació a Melilla
El salt a la tanca de Melilla ha despertat crítiques cap a l'actuació de les forces de seguretat. Des del Ministeri de l'Interior sempre han defensat la gestió feta per la Guàrdia Civil, però un reportatge de la BBC va fer qüestionar les paraules del govern espanyol. De fet, García Ortiz s'ha referit a la investigació oberta per la tragèdia de Melilla un dia després que el Defensor del Poble contradigués la versió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en assegurar en un informe que l'actuació policial no va "respectar les garanties legals" i que, fins i tot, es van arribar a fer "devolucions en calent" de migrants al Marroc, cosa que Interior sempre ha negat. El fiscal general de l'Estat ha assegurat que ha pogut accedir a l'escrit del Defensor del Poble durant aquests dies, encara que ha deixat clar que "són camps d'actuació molt diferenciats".
El Defensor del Poble, presidit per Ángel Gabilondo, ha analitzat les imatges de l'helicòpter i el dron de la Guàrdia Civil i ha recollit que "un nombre indeterminat de persones es troben amuntegades i, en diversos casos, aixafades en un dels accessos al pas fronterer", una situació "de perill" de la qual els agents espanyols haurien d'haver "tingut informació constant". "No resulta plausible que no es tingués coneixement" d'aquest risc, ha remarcat el Defensor, contradient així la versió del Ministeri d'Interior. La institució també assenyala que membres de les forces de seguretat van llançar pedres als migrants, mentre que d'altres guàrdies civils els van ruixar "amb un esprai". "Nosaltres estem en aquesta investigació en curs, en la qual anem recaptant diligències que entenem que són pertinents per a fer-nos una idea dels fets i per a anar tancant aquells aspectes que poden tenir una o diverses explicacions", ha subratllat el fiscal general de l'Estat.