L'allau de missatges xenòfobs a les xarxes socials arran de l'assassinat d'un nen d'11 anys a Toledo ha portat la Fiscalia a estudiar si es podrien considerar delictes. El fiscal de Sala Coordinador contra els Delictes d'Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, en una entrevista a la Cadena SER, ha considerat que és necessari prohibir l'accés a les xarxes socials a tots aquells que cometin delictes d'odi "en els casos més greus" així com acabar amb l'anonimat i que els usuaris estiguin "degudament identificats". Aguilar ha apostat per introduir millores legals perquè per part del Ministeri Públic i els tribunals "es pugui interessar la prohibició d'acudir a entorns digitals". En relació amb els comportaments detectats en el marc del cas de l'assassinat del nen Mateo, i preguntat per una possible modificació del Codi Penal, Aguilar ha afirmat que "amb les eines que tenim ara podem treballar, però indubtablement que alguns perfeccionaments tècnics sí que precisarem", ha assenyalat en ser preguntat si veu oportuna una reforma del Codi Penal per a regular aquest assumpte.

Posar fi als comptes anònims

El fiscal ha considerat que seria "una pena proporcionada i necessària" tancar l'accés a "aquelles persones que s'han servit d'utilitzar internet o xarxes socials per a la comissió d'un delicte", "en els casos més greus i tenint en compte les circumstàncies del cas concret". En aquest sentit, ha recordat el cas d'un influencer de Barcelona que gravava i difonia vídeos de persones sense llar als quals humiliava donant-los galetes farcides de pasta de dents, que ja se li va imposar aquesta mesura per part de la Fiscalia de Barcelona. "I es va dictar per part del Tribunal Suprem, quan va estudiar aquest cas, la primera sentència a Espanya que contemplava expressament prohibir anar al lloc del delicte, no només l'espai físic, sinó també l'espai virtual. I aquí tenim un precedent jurisprudencial. Ara és important que això es traslladi a la legislació", ha apuntat. 

Aguilar també ha posat èmfasi a posar fi als comptes anònims i que els "estiguin degudament identificats", i que en cas de ser requerida per l'autoritat judicial "es faciliti la identitat d'aquestes". "Perquè jo si agafo un cotxe o una moto estic plenament identificat, vull dir. Llavors, jo crec que seria interessant perquè moltes vegades ens trobem amb la dificultat que la recerca no pot prosperar perquè desconeixem qui és l'autor", ha indicat. El fiscal, responsable d'una unitat de recent creació, ha explicat que en aquest moment els Cossos i Forces de Seguretat estan recopilant dades i analitzant missatges difosos en xarxes sobre el cas del nen assassinat. Una vegada estiguin elaborats els informes policials i siguin remesos a la Fiscalia o a jutjats d'instrucció, aquí serà quan es farà la valoració jurídic-penal, ha explicat.

El delicte d'odi a Espanya

El fiscal ha explicat que un delicte d'odi a Espanya és una infracció penal "en la qual una de les motivacions principals ve determinada pel rebuig, per l'animadversió i a vegades l'odi i prejudicis" contra determinades persones "per uns motius de discriminació" que contempla el Codi Penal, entre els quals ha citat el racisme, la xenofòbia, l'homofòbia o la discapacitat. Preguntat sobre els missatges que s'han difós per les xarxes on s'acusava immigrants de l'assassinat del nen, ha afirmat que s'han d'analitzar perquè "no es pot fer una afirmació categòrica". En aquest sentit, ha recordat que, "des del punt de vista del dret penal", perquè tipificat com a delicte d'odi "és necessari que els fets tinguin una certa entitat i una certa gravetat".

Sobre la possibilitat d'exigir la retirada d'un contingut publicat a les xarxes per part dels jutges, el fiscal ha detallat que només es pot recordar si es tracta d'un fet delictiu i ha fet referència a les sancions administratives per a aquelles conductes que no són delicte penal. "Després estan tots els altres continguts, que són la immensa majoria, que no són delictius", encara que "són odiosos i estan afectant indubtablement les condicions de tranquil·litat i de qualitat de vida de moltíssimes persones", ha precisat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!