Petició de condemna exemplar. El fiscal delegat de la secció de Medi Ambient i Urbanisme, Antoni Pelegrín, demana 6 anys de presó per a tres directius de l’empresa Ditecsa, que gestiona residus perillosos i està situada Montornés del Vallès, pel vessament tòxic que va provocar al riu Besòs, després que la indústria patís un incendi, el 12 de desembre de 2019, segons l’escrit d’acusació al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. El fiscal els acusa  de dos delictes: un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i  un delicte relatiu a la protecció de la flora i fauna. A més de la pena de presó, demana prop de 2,2 milions de multa a l’empresa i 16.200 euros als directius. L'Audiència de Barcelona  serà el tribunal encarregat de jutjar-los.

El fiscal hi exposa que a l'incendi de Ditecsa es va generar una gran columna de fum tòxic i perillós que va durar hores i l’abocament de milers de tones d’aquells residus també tòxics i perillosos acumulats en la indústria al riu Besós, que va posar en perill les persones del municipi, que es van haver d'aïllar a casa seva, i va afectar instal·lacions del riu i l'ecosistema, amb la mort de peixos. "La combustió incompleta que es va produir en aquell incendi dels compostos orgànics, com són els dissolvents presents en gran abundància el dia dels fets en la planta de Ditecsa, va produir l’emissió a l’atmosfera de famílies de compostos molt contaminants i molt perillosos per a la salut humana i el medi ambient, la qual cosa sabien o acceptaven els tres acusats", afirma el fiscal Pelegrín i als quals acusa de  "mantenir aquella gestió incorrecta dels residus" a l'empresa.

Les indemnitzacions

A més, el fiscal  sol·licita que els acusats i l’empresa acusada, de manera conjunta i solidària, hauran d’indemnitzar l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb 72.813 euros i la suma que es determini en execució de sentència consistent en la valoració de les despeses per a la recuperació ambiental del riu Besòs i els seus aqüífers; al Consorci Besòs-Tordera amb la suma de 591.265,93 euros pels danys causats a la seva EDAR i a la xarxa d’aigües residuals; a Nedgia SA amb la quantitat de 18.346,52 euros pels danys causats en les seves instal·lacions de distribució i a la Direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya amb la quantitat de 72.813 euros per les despeses sofertes per aquest organisme per apagar l’incendi de la factoria dels acusats del dia 11 de desembre de 2019.

Els acusats sabien els riscos d'augmentar la producció

Els acusats són: el de director general de Ditecsa des de l’any 2018; el delegat de l’empresa des de l’any 2014 i responsable dels residus d’aquella factoria des de l’any 2017, i el  que era el responsable de la producció i cap d’aquella planta industrial  des de l’any 1990. En l’escrit d’acusació, el fiscal Pelegrín detalla com  des del 2005 Ditecsa va anar ampliant la seva capacitat de gestió de tòxics amb permisos de la Generalitat, de la qual el fiscal es mostra molt crític per no haver valorat correctament els riscos. Hi precisa  que “l’any 2018 es va incrementar la capacitat de tractament de dissolvents usats o bruts fins a 15.325 tn/any, tot disminuint la capacitat d’emmagatzemament de residus perillosos i no perillosos en la transferència de residus i deixant-la en 1992 tn/any i 8 tn/any d’olis amb PCB’s (policlorurs de bifenil)”.

El  fiscal sosté que els tres investigats, conforme a la seva responsabilitat i els seus càrrecs respectius, “eren conscients que aquell progressiu increment de la producció de dissolvent reciclat i de l’activitat tasca de transferència de residus, que implicaven un important acopi de residus tòxics i perillosos en les instal·lacions de, no es realitzava de manera correcta i respectant la normativa administrativa ambiental sobre gestió de residus i de productes perillosos, ni les mesures correctores previstes en l’autorització ambiental i memòries tècniques que formaven part d’aquesta i la posterior revisió d’aquella autorització ambiental". Van ocultar informació fins que l'11 de desembre de 2019 es va produir la greu explosió amb efectes a l'ecosistema del Besòs, conclou.
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!