La Fiscalia de Palerm ha demanat que s'acusi l'exministre d'Interior, Mateo Salvini, de "segrest" i "omissió de documents oficials" pel cas d'Open Arms. En concret, aquest es remunta l'agost del 2019 quan el remolcador de l'ONG catalana va estar a alta mar durant més d'una vintena de dies, després d'haver rescatat 163 persones perquè Salvini no els deixava atracar en sòl italià. Des de l'1 d'agost, el vaixell esperava a 800 metres de la costa de l'illa de Lampedusa a què el govern italià li donés permís per poder desembarcar els immigrants. Finalment, el 21 d'agost la justícia italiana va ser qui va donar la llum verda perquè l'embarcació de l'ONG pogués atracar a Lampedusa.
Ara, la Fiscalia de Palerm ha valorat que Salvini va negar "il·legítimament" el desembarcament de les persones rescatades per Open Arms. Per això, ha considerat que en un cas d'aquestes característiques "no es pot no demanar una acusació" del llavors ministre d'Interior. "El contracte de govern del qual parleu Salvini, no preveu el bloqueig indiscriminat dels desembarcaments", ha remarcat Francesco Lo Voi, cap de l'equip de fiscals durant l'audiència preliminar del judici contra Salvini, líder de la formació d'ultradreta Lliga Nord, que s'ha celebrat aquest dissabte.
Es va negar un lloc de seguretat
Un dels motius que ha esgrimit la Fiscalia per acusar l'exministre d'Interior és que va negar "un lloc de seguretat" perquè no va permetre que els refugiats rescatats poguessin desembarcar en un port segur, tal com preveu la legislació internacional en cas de salvaments marítims. A més, aquesta postura es va mantenir ferma malgrat haver rebut peticions del primer ministre, Giuseppe Conte, perquè deixés que arribessin a sòl italià.
Finalment, l'Open Arms va poder atracar a Lampedusa arran d'una resolució del fiscal d'Agrigento, Luigi Patronaggio. Durant tota la crisi, Salvini va mantenir que el lloc de recepció de l'embarcació havia de ser a Espanya, d'on procedia, o Malta.
Aquest conflicte va acabar comportant el trencament del govern de coalició entre la formació de Salvini i el Moviment Cinc Estrelles, que va fer un gir cap al Partit Demòcrata per formar un nou Executiu que va deixar al ministre d'Interior fora d'aquest.
De moment, aquest dissabte s'ha celebrat una audiència preliminar, en la qual el jutge de Palerm, Lorenzo Inannelli, ha escoltat els arguments de la Fiscalia, així com a Salvini i la seva defensa. Posteriorment, ha decidit ajornar el judici fins al 17 d'abril, quan, després d'escoltar les conclusions de la Defensa, decidirà si eleva la causa a un judici contra el polític d'ultradreta.
"Amb l'esperança que s'aclareixi la veritat, reafirmem, unint-nos a les conclusions de la Fiscalia, que la vulneració dels drets de dones, homes i nens vulnerables és un delicte que ha de ser perseguit i que ningú, i molt menys un ministre d'un Estat democràtic, pot derogar els principis sobre els quals es fonamenten els nostres països democràtics", ha remarcat Open Arms en un comunicat.
A més, en aquest cas a Twitter, Open Arms també ha manifestat que "violar els drets de les persones vulnerables és un delicte en qualsevol país democràtic que respecti la Constitució i les convencions internacionals".
Ara fa just un any, el Senat italià va donar el vistiplau perquè Salvini fos jutjat per aquest cas, ja que és un dels representants de la Lliga Nord en aquesta cambra.