Tancat. La Fiscalia  de Barcelona ha arxivat les dues investigacions que tenia obertes per assetjament sexual i abús de poder contra exprofessors de l’Institut de Teatre. Es tracta de la causa contra dotze exprofessors,  que  va obrir el febrer passat arran d’una denúncia de la institució sobre fets que van passar fa més de 25 anys, segons el centre. Una segona investigació era al professor Boris Dausà, que va ser expedientat i apartat de les aules,  i que també s’ha arxivat, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat ElNacional.cat. La fiscalia detalla que el principal motiu és la prescripció de la majoria dels fets, i els que no han prescrit “no són incardinables dins l’assetjament sexual ni hi havia denúncia de les víctimes com a requisit de perseguibilitat exigible en el Codi Penal”, segons la portaveu de la fiscalia.

Davant la informació de la fiscalia,  primer comunicada als afectats, l’Institut del Teatre  ha emès un comunicat en què recorda que va posar a disposició de la Fiscalia de Barcelona els expedients instruïts per la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals en l’àmbit de l’alumnat durant l’any 2021, on es feia referència a dotze docents jubilats. Els noms dels docents apareixien citats en deu instàncies que van ser presentades per alumnes i exalumnes entre febrer i desembre de l’any 2021. Hi afegeix que pel  que fa a l’expedient disciplinari obert a un docent de l’Institut del Teatre, referint-se a Dausà, traslladat a la Fiscalia de Barcelona el setembre de 2021, el Ministeri Fiscal ha resolt que no hi ha prou indicis que s’hagi comès delicte d’assetjament sexual. "Tot i reconèixer que el docent va tenir actituds i comportaments de caràcter sexualitzat respecte a l’alumnat", les conductes denunciades no comporten la intervenció del dret penal, segons la Fiscalia, recull l’Institut.

Mesures

L’Institut del Teatre  expressa que pot prosseguir a partir d’ara amb la instrucció de mesures disciplinàries, prenent en consideració les conclusions contingudes en la resolució de la Fiscalia. Hi afegeix que “està treballant en l’impuls d’una nova generació de polítiques d’atenció a la comunitat educativa, de revisió del cànon de gènere, identitat i diversitats, amb l’objectiu d’evitar que es repeteixi en un futur qualsevol mena d’assetjament o abús de poder, i es garanteixi la seguretat, el respecte i la llibertat a les aules”. També indica que aquest curs ha continuat oferint sessions de formació sobre assetjament sexual i abús de poder al professorat. Es tracta de sessions periòdiques que la institució ha instaurat com una línia formativa permanent per garantir la sensibilització i conscienciació sobre aquests temes.

Assetjaments

Davant les denúncies  expressades pels alumnes, l’Institut va activar les investigacions. La fiscalia va obrir la investigació contra Dausà arran d’una denúncia presentada per un alumne  l’octubre passat i  va encarregar a la policia que investigués. Amb les aportacions de l’Institut del Teatre, la fiscalia de Barcelona va obrir dues investigacions, una a Dausà  i l’altra a la desena d’exdocents jubilats, inclòs Dausà. Ara arxivades les dues. Dausà és el segon docent expedientat per l’Institut del Teatre, després que el reconegut actor i director teatral Joan Ollé, que també va ser suspès de les seves funcions per les denúncies  d’assetjament sexual i maltractament psicològic. Ollé es va jubilar el setembre de 2021, mentre es mantenia oberta la investigació de la Comissió de l'Institut del Teatre.