La Fiscalia de Tarragona ha arxivat la investigació sobre els vessaments de pèl·lets a les platges de Tarragona, Salou i de la Pineda de Vila-seca. El ministeri públic argumenta que no s'ha pogut obtenir "molta informació" sobre l'origen dels pèl·lets ni quan van ser vessats, per la qual cosa "no s'han pogut atribuir episodis concrets" a les dotze empreses inspeccionades "ni fixar un temps a cada un d'ells que sigui inferior al termini de preinscripció". En aquest sentit, el fiscal subratlla que les investigacions dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i els Agents Rurals no han permès detectar un abocament "amb entitat suficient" que suposi un "comportament delictiu" per part de les empreses sota la lupa.
El gener del 2024, la Fiscalia va obrir la investigació per tractar de determinar l'origen dels pèl·lets —petites llenties de plàstic de coloraines amb els quals la indústria treballa per fer objectes de plàstic— que fa dècades que malauradament formen ja part de l'ecosistema de les platges tarragonines. L'objectiu del ministeri públic era esclarir l'origen dels vessaments que han propiciat l'estropellament mediambiental i dirimir si hi ha hagut un presumpte delicte. Les organitzacions ambientalistes i locals que han abordat la problemàtica, per la seva part, coincideixen a atribuir aquests pèl·lets a vessaments de la indústria petroquímica tarragonina, si bé finalment la investigació legal no ho ha esclarit, com tampoc ho van fer les que la Fiscalia ja va iniciar el 2019 i el 2021.
El motiu de reobertura de la investigació va ser el vessament del vaixell Toconao, amb bandera de Libèria, que va inundar de pèl·lets les costes de Galícia, Astúries i Cantàbria el gener del 2024 en perdre sis contenidors davant les costes del nord de Portugal, un dels quals portava milers de sacs de 25 quilos d'aquests microplàstics. Alhora, la Generalitat, llavors sota el Govern del president Pere Aragonès, va obrir un expedient per responsabilitat mediambiental contra tretze empreses de la indústria petroquímica tarragonina després que denunciessin les entitats Good Karma i Surfriders, que van documentar i atribuir l'origen dels pèl·lets a aquestes companyies, a causa de pèrdues al llarg de les seves cadenes de producció, i ho van presentar tot plegat davant del Parlament Europeu.
El Govern no va sancionar les empreses
Finalment, però, el Govern va determinar a principis d'agost que no podia sancionar aquestes tretze empreses perquè no es pot demostrar que incomplissin la Llei de responsabilitat ambiental pel que fa al vessament de pèl·lets. Ara bé, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va obligar les empreses del polígon petroquímic de Tarragona que treballen amb gransa de plàstic o pèl·lets —de polipropilè i polietilè— a aplicar mesures de prevenció per evitar la contaminació de rius i platges, en un termini màxim de sis mesos.
El Govern subratllà que malgrat haver quedat provada la contribució d'aquestes activitats a la contaminació de sòls, lleres i platges, "l'Administració no els pot exigir una reparació mancomunada, ja que el procediment s'ha desenvolupat d'acord amb la Llei 26/2007, de 23 d'octubre, de responsabilitat mediambiental, i hi ha evidències de la presència de pèl·lets abans de l'aprovació de la norma, sense que sigui possible distingir quins són anteriors i quins posteriors, quins tenen origen de terra a mar i quins poden procedir, per exemple, de pèrdues del transport marítim, o, fins i tot, d'altres països del Mediterrani".
"S'ha constatat que una deficient praxi en les diferents etapes de la cadena i mancances en les instal·lacions de transformació, emmagatzematge i distribució han comportat que els residus s'hagin anat escampant i acumulant en el medi", va apuntar el Govern. Per evitar aquesta contaminació, el Departament ja ha instat les operadores Basell Poliolefinas Ibérica, Dow Chemical Ibérica, SK Primacor Europe, Transformadora de Etileno, Ravago Plásticos, i Repsol Química, com a fabricants, i les activitats de Katoen Natie Ibérica, Schmidt Ibérica, PGI Spaini Chemieuro, com a operadors logístics, que elaborin i apliquin un pla de gestió de pèrdues de plàstic.