El fiscal de Medi Ambient Antoni Pelegrin ha demanat que s’enviï a judici Emili Dragone Vives, excap del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, en considerar-lo inductor o cooperador necessari del delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per haver afavorit la cimentera Lafarge Cementos SA de Montcada i Reixac i donar-li llicències ambientals el 2015 que garantien la producció de ciment. L'autorització no tenia en compte les llicències precedents, declarades nul·les pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ratificades pel Tribunal Suprem. El TSJC també va resoldre que s'ha de tancar l'activitat d'aquesta cimentera, però, continuen els recursos.
En l’escrit presentat al jutjat d’instrucció 27 de Barcelona, al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimecres, el fiscal conclou que després de la instrucció -amb la declaració de Dragone i de testimonis- hi ha “indicis” per jutjar-lo per haver concedit llicències “manifestament il·legals” que autoritzaven el funcionament d’indústries i activitats contaminants en el cas de la cimentera de Montcada, que actualment continua activa i gestionada per Holcim Espana, SAU. Hi precisa que els testimonis certifiquen que va ser Dragone qui es va fer càrrec d'aquesta autorització.
Denúncia al jutjat
La Fiscalia de Barcelona va presentar, el juny del 2023, la denuncia contra l’excap de serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, en assegurar que va concedir una autorització ambiental “no substanciada” el 2015 a la cimentera de Montcada, sense tenir en compte que el TSJC havia suspès la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) concedida per la Generalitat el 2008, i per tant calia fer una nova inspecció abans de concedir l’autorització de 2015.
Conscient de la il·legalitat
Emili Dragone “era conscient que s'acabaria atorgant, com així va succeir, una autorització ambiental d'aquesta activitat el 2015 que s'emparava en una DIA totalment obsoleta, realitzada l'any 2006, sabent que l'empresa havia experimentat diverses modificacions no substancials en la seva activitat des de l'any 2009 al 2015 i que des d'aquest any 2008 s'havien dictat lleis, reglaments i disposicions que no s'havien tingut en consideració en la confecció d'aquesta declaració ambiental de l'any 2008, de manera que aquesta no s'ajustava a aquelles normes ambientals”, manifesta a l'escrit el fiscal Pelegrin.
Amb aquesta actuació, l'excap de la Generalitat no va tenir en compte la directiva europea de Medi Ambient en vigor, i va permetre a la cimentera eludir controls, com ara proves de contaminació de la zona i de sorolls, conclou el fiscal.