La Casa d’Aba s’enfronta des del 2023 a una investigació judicial per l’explotació d’uns pous il·legals que té en la seva finca Aljóbar, ubicada a Aznalcázar (Sevilla), a les portes del Parc Nacional de Doñana, arran d’una denúncia presentada per Ecologistas en Acción i la posterior intervenció de la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir i el Seprona, que van detectar l’ús irregular de nou pous que no comptaven amb autorització. L’empresa familiar que gestiona la finca és Eurotécnica Agraria, representada legalment per Luis Martínez de Irujo Hohenlohe-Langenburg, net de la duquessa de Alba, que fins ara és l’únic membre de la família que ha hagut de declarar com a investigat davant el magistrat que porta la causa, Pablo Aragón, titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Sanlúcar la Mayor (Sevilla). La Fiscalia de Medi Ambient de Sevilla, que investiga un presumpte delicte ambiental (artícle 325 del Còdig Penal) i desobediència, ha demanat ara al jutge que instrueix la causa que imputi a tres germans de la Casa de Alba, Eugenia, Cayetano i Fernando Martínez de Irujo, que figuren com a consellers de l’empresa Eurotécnica Agraria, juntament amb representant legal, Luis Martínez de Irujo.

Petició per ampliar la instrucció

En l’escrit elevat al jutjat, la fiscalia demana que siguin citats com a investigats "els diferents membres del consell d'administració" de l'empresa Eurotécnica Agrària, així com la mateixa entitat com a persona jurídica; i que "s'oficiï a la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir (CHG) per tal que com més aviat millor, remeti còpia de quants expedients sancionadors" hagi incoat contra l'empresa en qüestió. La fiscalia també ha demanat al jutjat que ampliï sis mesos més el termini de la instrucció de la causa en considerar que són indagats "fets que serien com a mínim constitutius d'un presumpte delicte contra el medi ambient, atesa l'extracció sistemàtica i de caràcter industrial d'aigua en una superfície molt extensa i mantinguda durant molts anys amb greu perjudici per al medi natural".

Extracció de 6.600 milions de litres

La família aristocràtica reconeix tenir nou pous il·legals en la seva propietat, utilitzats per regar 200 hectàrees de cultius de cítrics, entre ells les taronges gurmet que comercialitza la Casa de Alba, i  olivar superintensiu. Segons la investigació de la Guàrdia Civil (Seprona), entre el 2014 i el 2021 es van extreure aproximadament 6.600 milions de litres d’aigua de l’aqüífer Aljarafe Sur, vinculat a Doñana. El dany ambiental s’estima en més de sis milions d’euros, amb possibles efectes irreversibles en l’aqüífer interconnectat a Doñana. Eurotécnica Agraria, l’empresa familiar que gestiona la finca, va iniciar tràmits per regularitzar els pous mentre avançava la investigació judicial. El jutge Pablo Aragón va ordenar una sèrie de mesures administratives i cautelars en una interlocutòria amb data 31 de gener, com la citació de Luis Martínez de Irujo, el precinte de vuit pous il·legals i la retirada de les bombes d’extracció. La violació d’aquesta mesura pot derivar en un delicte de desobediència a l’autoritat judicial. La causa també pot derivar en sancions i multes que podrien arribar als 4 milions d’euros, a més de reparacions dels danys ambientals.

Eugenia, presidenta de l’empresa

Eurotécnica Agraria té una presidència rotatòria entre els membres de la família Martínez de Irujo Fitz-James Stuart. Eugenia Martínez de Irujo, duquesa de Montoro, figura com a presidenta de l’empresa en el període investigat, segons els documents judicials, i Luis Martínez de Irujo Hohenlohe-Langenburg actua com a representant legal i gestor operatiu de la finca Aljóbar, tot i que no participa en el funcionament diari.  Eugenia Martínez de Irujo va ser la primera imputada en aquesta causa, però finalment el magistrat va acceptar la petició de l’empresa d’excloure la duquessa de Montoro amb l’argument que no estava en el dia a dia de la gestió de la finca i mai ha participat en la gestió de l’explotació agrícola de taronges de la finca, el que va acabar amb Luis Martínez de Irujo com a investigat i declarant davant el jutge el passat 20 de febrer. 

Arguments de la defensa

El representant legal de l’empresa va reconèixer la manca de comptadors en els pous per mesurar l’aigua extreta, tot i que va al·legar que el rec es va ajustar al volum autoritzat (605.150 m³ anuals). La Casa de Alba també s'ha defensat afirmant que els pous van millorar la hidrodinàmica de l'aqüífer i van presentar un contrainforme per desacreditar el peritatge del Seprona, acusant la Guàrdia Civil de tergiversar les dades. Però tant els pèrits com la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir van rebutjar aquestes afirmacions assenyalant que l'aqüífer ja estava sobreexplotat i que les extraccions van agreujar el seu deteriorament. Luis Martínez de Irujo també va declarar que desconeix els detalls operatius de la finca i va atribuir la gestió diària a altres responsables. També va mencionar intents de regulació dels pous després de la denúncia de la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir en el 2023. La Fiscalia de Medi Ambient de Sevilla. però, manté l'acusació per un presumpte delicte ambiental (article 325 del Codi Penal) i  demana que s’imputi als tres germans membres del consell d’administració de l’empresa mentre el jutge Pablo Aragón avalua l'obertura de judici oral.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!