La Fiscalia demana que els dos activistes de la plataforma Futuro Vegetal —que van admetre al jutjat que van protagonitzar una protesta en el Museu Egipci de Barcelona contra la cimera del clima (la Cop27) que es feia a Egipte el 2022— siguin condemnats per un delicte intentat de danys sobre el patrimoni històric a una pena de multa de 4.500 euros cada un, segons l’escrit d’acusació al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. A més, la fiscal de Medi Ambient demana que els dos joves indemnitzin el museu amb 12.458 euros pels danys patits en objectes, que van tacar amb un tipus de líquid similar a la melmelada. Inicialment, els Mossos d’Esquadra van incloure en l'atestat dos periodistes que van cobrir l’acte, i finalment la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, va arxivar el procediment contra ells. La defensa dels joves, exercida per Xavier Iniesta, ja va indicar que assumien la seva responsabilitat, i segurament, en el seu escrit de defensa, que han de presentar al setembre, no es demanarà l’absolució.

L’acció de protesta es va produir el matí del 12 de novembre de 2022, i els dos joves la van centrar a l’interior del Museu Egipci de Barcelona, propietat de la Fundació Privada Arqueològica Jordi Clos, que exerceix l’acusació particular. Segons l’escrit d’acusació de la fiscal, els dos activistes es van dirigir a la sala inferior on hi ha l’exposició Tutankhamón. Història d’un descobriment, que “es compon de diversos objectes de gran valor cultural d’aquest esdeveniment”. Hi van treure quatre ampolles de plàstic amb un líquid viscós amb alta concentració de sucre i el van llançar de manera directa contra els efectes exposats en aquesta sala. Tot seguit, tots dos es van posar cola a les seves mans i es van enganxar sobre els cristalls de les vitrines-ninxo. Davant aquesta actuació, el Museu va haver de valorar si s’havia malmès objectes de valor històric, com ara un sarcòfag original, que finalment es va descartar.

Risc de danys a material històric

Per a la Fiscalia “els acusats van actuar conjuntament i de manera concertada, sota el pretext d'un acte reivindicatiu, sent conscients de l'elevat valor cultural dels objectes sobre els quals van desplegar la seva acció, assumint el risc derivat d'aquesta, en una execució prèviament planificada”. En concret, hi afegeix que un dels acusats va anar al Museu un dia abans per localitzar “la sala adequada als seus propòsits” i també van convocar periodistes per cobrir “el seu atac als béns culturals”.

La neteja i recuperació dels objectes

La Fiscalia destaca que no es van produir més danys per l’actuació ràpida dels responsables del Museu. Hi precisa que a conseqüència dels actes desplegats pels acusats, el vidre frontal de les vitrines-nínxol es va veure impregnat pel material abocat, sense que els objectes arqueològics del seu interior es veiessin afectats. “Els acusats es van assegurar que el producte abocat penetrés en la vitrina que contenia contenint el sarcòfag original”, sosté la fiscal.

Hi afegeix que “tan sols la ràpida intervenció dels professionals del museu i els tractaments aplicats va evitar el pretès resultat lesiu irreparable per als béns integrants del patrimoni cultural”. Hi detalla que va fer falta una actuació urgent consistent en l'obertura de la vitrina, retirada del sarcòfag, neteja de l'urna i un seguiment de l'estat de conservació de l'obra de manera setmanal durant un període de tres mesos.

Per tot això, la fiscal demana que els dos activistes siguin condemnats a una pena de multa de 10 mesos amb una quota de 15 euros, i que indemnitzin el Museu. Amb 13.000 euros perquè els 3.000 restants els ha pagat l’asseguradora.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!