La Fiscalia demana quatre anys de presó al tinent d'alcalde d'Urbanisme i al regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sabadell en l'etapa de Manuel Bustos, del PSC, acusats de facilitar, amb expedients en contra, que una constructora aboqués sense llicència terra en una finca.
Així ho sol·licita la Fiscalia Anticorrupció en un escrit de qualificació, al qual ha tingut accés Efe, sobre la peça sis del "cas Mercuri", una trama amb epicentre a Sabadell per la qual Bustos està a l'espera que l'Audiència de Barcelona decideixi si ingressa a la presó per complir una condemna de tres anys per una de les seves múltiples derivades, en aquest cas per ordenar a la policia local que retirés multes dels seus familiars.
Segons la Fiscalia, el llavors exregidor del PP Jordi Soriano -en l'epicentre de la suposada trama del cas Mercuri i per qui la Fiscalia demana 3 anys per aquesta peça separada- va contactar el 2011 amb uns constructors -investigats en una altra de les peces del cas- per proposar-los que utilitzessin com a abocador de terra la finca denominada "Can Xupa", situada a la zona de "Ca N'Alzina", simulant un projecte de millora agrícola.
Una denúncia paralitzada
No obstant això, els abocaments, d'uns 53.000 metres cúbics, es van fer sense llicència urbanística d'obres majors, fet que va ser descobert per la Unitat de Vigilància Rural (UVR), que va aixecar la corresponent acta per paralitzar l'activitat.
Quan l'acta va arribar a l'Ajuntament, Soriano va contactar amb l'aleshores tinent d'alcalde d'Urbanisme Joan Manau, que es va posar d'acord amb el llavors regidor de Sostenibilitat Ricard Estrada, tots dos del PSC, perquè no tramités la denúncia, que va quedar paralitzada sense que el seu original ni còpia hagin pogut ser localitzats en dependències municipals, segons la Fiscalia.
En els mesos següents, segons la Fiscalia, Soriano i els seus socis van continuar sense cap trava amb l'abocament de terres, sense la preceptiva llicència urbanística, amb el "coneixement i beneplàcit" de Manau i Estrada.
Segons la Fiscalia, els dos càrrecs municipals acusats no només van consentir aquesta activitat il·lícita fent "desistiment de les seves funcions" quan tenien obligació de paralitzar-la, sinó que "fins i tot van posar en guàrdia Jordi Soriano davant l'existència de noves queixes per l'abocament il·legal".
El paper de Bustos
De fet, a l'agost de 2011 la UVR va tornar a estendre acta per paralitzar els abocaments il·legals, davant la qual cosa Soriano va contactar en aquesta ocasió amb el llavors alcalde Manuel Bustos, que "sense aparentment implicar-se en l'assumpte", segons la Fiscalia, el va derivar a Xavier I., un càrrec de confiança del PSC, per a qui la Fiscalia demana un any i cinc mesos de presó, ja que va contactar amb Manau perquè tornés a paralitzar l'expedient.
A inicis de setembre de 2011 es van fer noves inspeccions als terrenys, que van constatar que seguien els abocaments, davant la qual cosa el tinent d'alcalde d'Urbanisme va signar el dia 15 d'aquest mes un decret que suspenia els abocaments i ordenava restituir la realitat física alterada de les obres, la qual cosa va posar fi a l'abocament massiu.
No obstant això, els expedients tramitats per la secció de disciplina urbanística, a principis de 2012, van quedar inicialment en res ja que Estrada, com a responsable Sostenibilitat, no va adoptar cap resolució ni va determinar les sancions a imposar pels abocaments il·legals.
Finalment, el 2016, quan Estrada ja no estava en el càrrec, el consistori va imposar una multa per valor de més de mig milió d'euros per aquests abocaments il·legals.
Peticions de la Fiscalia
A l'exregidor de Sostenibilitat Ricard Estrada i a l'extenient d'alcalde d'Urbanisme Joan Manau la Fiscalia els demana quatre anys de presó i deu d'inhabilitació a cadascun pels delictes continuats contra l'ordenació del territori i prevaricació administrativa.
Per a l'exregidor del PP Jordi Soriano, la Fiscalia sol·licita tres anys de presó i 120.000 euros de multa per un delicte de tràfic d'influències.