La Fiscalia s'ha querellat contra tres tècnics de l'Ajuntament de Sitges (Garraf) per permetre els sorolls generats per bars musicals i restaurants a la zona d'oci nocturn del casc antic de la població, malgrat les "innombrables" queixes plantejades pels veïns durant anys.
La querella, presentada davant els jutjats de Vilanova i la Geltrú (Garraf), es dirigeix també contra tres propietaris i dues empreses responsables de dos bars musicals i un restaurant, situats entre els carrers Bonaire i Joan Tarrida de Sitges, per superar els límits màxims d'emissió acústica.
Prevaricació mediambiental
Als tres responsables de l'Ajuntament de Sitges -dos enginyers municipals i un tècnic responsable de llicències que el 2017 va ser nomenat cap del servei de disciplina i sancions-, la Fiscalia els acusa d'un delicte de prevaricació mediambiental per "ometre" la seva obligació d'inspeccionar i controlar els locals, malgrat tenir "coneixement precís" que infringien la normativa.
Segons la Fiscalia, les "reiterades molèsties" que van generar els locals d'oci denunciats "eren sobradament conegudes pels tècnics i funcionaris municipals de l'Ajuntament de Sitges, donades les innombrables queixes i denúncies formulades pels afectats al llarg dels anys", però mai van donar una "resposta eficaç" a aquestes reclamacions.
Concretament, el ministeri públic retreu als responsables municipals la seva "inacció enfront de l'evident constatació d'infraccions en matèria mediambiental" per part dels locals denunciats, amb expedients sancionadors que "es deixaven caducar o finalment s'arxivaven sense resolució disciplinària".
Segons la Fiscalia, en nombroses ocasions els tècnics denunciats no van comprovar quins locals comptaven amb limitadors acústics homologats i connectats al sistema de seguiment en línia municipal, com era preceptiu per poder dur a terme un control continu de les emissions acústiques.
A més, el fiscal considera "cridaner" que, des que la Fiscalia va iniciar la seva recerca el 2019, l'Ajuntament de Sitges comencés a agilitar els expedients oberts per sorolls de locals d'oci, "resolent-se en escassos mesos els expedients que portaven anys paralitzats".
De fet, subratlla el ministeri públic, dos estudis encarregats pel propi ajuntament sobre els locals del carrer Bonaire de Sitges van evidenciar que la gran majoria d'establiments no complien amb l'activitat que corresponia a les seves llicències ni amb la normativa mediambiental.
La inacció de l'Ajuntament
No obstant això, afegeix la Fiscalia, l'ajuntament no va dur a terme "cap actuació concreta i efectiva" per corregir les deficiències observades, malgrat les "reiterades i constants queixes dels veïns afectats al llarg dels anys".
De fet, segons la querella, l'activitat dels locals denunciats "ha generat problemes de salut als habitants dels habitatges al costat d'aquests establiments, posant en greu risc la seva salut" i provocant-los símptomes com insomni, fatiga, baix rendiment o ansietat per l'estrès generat.
En el marc de la recerca, que es va obrir arran d'una denúncia presentada per la Plataforma Veïnal dels carrers Bonaire i Joan Tarrida de Sitges davant la Fiscalia, els Mossos d'Esquadra van constatar que dos bars musicals i un restaurant de la zona que també programa espectacles generaven sorolls que superaven "amb escreix" els nivells màxims permesos.
Concretament, la investigació ha comprovat que els bars musicals denunciats no tenien el limitador de so de l'equip de música operatiu ni connectat al sistema de seguiment de què disposa l'ajuntament per controlar els sorolls a la zona, la qual cosa es va saldar amb sancions municipals de 901 euros.
Les proves sonomètriques practicades als domicilis dels veïns del costat van concloure que els sorolls superaven en fins a 13 decibels els nivells màxims permesos en horari nocturn.