Més de 60 cigonyes han mort electrocutades a la província de Barcelona, entre l’agost i el setembre passats, quan migraven. És un balanç desolador que la Fiscalia de Medi Ambient ha comunicat al titular del  jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Vic, que des del maig de 2021 investiga la companyia Endesa per un delicte contra el medi ambient per la mort per electrocució d’aus protegides. En concret, en l’informe del cos d’Agents Rurals  de Catalunya es detalla: 60 cigonyes mortes a Osona, 6 al Berguedà i 2 al Bages. La companyia elèctrica no ha volgut valorar aquests resultats i ha reiterat que “està a disposició dels estaments judicials”, a més d'insistir que compleix la normativa vigent i que posa aïllants a les torres d'alta i mitja tensió antigues, que li indica l’administració catalana. Per a la Fiscalia de Barcelona no és suficient.

Cada setmana els Agents Rurals ens comuniquen actes amb electrocució d’aus, que nosaltres enviem al jutjat. És una situació greu i de risc perquè una au electrocutada pot provocar incendis forestals, com ja ha passat”, ha lamentat el fiscal del servei de Medi Ambient, Antoni Pelegrín, en una trobada amb periodistes. Precisament, entitats naturalistes i ecologistes també van denunciar que unes 70 cigonyes van morir electrocutades en només cinc dies, a mitjans d'agost, a les comarques de Girona i exigien a la Generalitat que obligués Endesa a prendre mesures. A l'estiu, aquestes aus protegides són cada cop més nombroses a Catalunya en el seu procés migratori.

Declaracions pendents

La investigació judicial es va iniciar per la mort d’ocells protegits a la comarca d’Osona en el període 2018 al 2020, amb quatre responsables d’Endesa investigats. I, l’octubre de l’any passat, el jutge de Vic va ampliar la instrucció a la província de Barcelona i fins a l’actualitat. La companyia ha d’aportar els noms d'altres sis directius responsables en aquesta àrea, perquè el jutge els citi a declarar com a investigats.

El fiscal Pelegrín ha demanat al jutge que tornin a declarar tots els responsables per preguntar-los per fets que s’han inclòs en la investigació, com l’incendi que es va produir a Manresa per la mort d’un ocell electrocutat. El fiscal insisteix que no aplicar mesures suposa “una pèrdua de biodiversitat molt important, que afecta espècies protegides”.

L’enfrontament jurídic entre la Fiscalia i Endesa és la interpretació del reial decret (RD) 1432/2008, que desenvolupa la Llei 42/2007, de Patrimoni Natural i Biodiversitat, que imposa els criteris de protecció del cablejat per evitar l’electrocució d’ocells; és obligat en les noves torres i de les antigues s’estableix una adaptació en fases. Per a la Fiscalia, el Tribunal Suprem va resoldre que s’han de protegir totes les torres, mentre que la companyia indica que, com diu la llei, espera les subvencions del Ministeri de Medi Ambient i que indiqui les zones a protegir.

I mentre els Agents Rurals van informar més d’un miler d’aus mortes per electrocució l’any passat, Endesa informa que ha posat proteccions a unes 4.000 torres i que és el Departament d’Acció Climàtica i Territori qui els ha d’indicar les prioritats a protegir de la xarxa aèria anterior al 2008.

 

A la foto principal, una cigonya electrocutada en una torre elèctrica al Gironès, aquest agost. / Foto: ACN

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!