La Fiscalia de Barcelona té obertes més de 230 diligències civils sobre la gestió de les residències geriàtriques durant la pandèmia, sobretot pel que fa al compliment dels protocols sanitaris i els plans de contingència. La majoria de diligències penals es van arxivar, però la secció de discapacitats i de tutela de la Fiscalia vol conèixer l’estat d’aquests centres, que en les primeres setmanes de pandèmia van viure molts brots greus amb centenars de morts, segons ha publicat El Periódico.

El 10 de juny del 2020, la Fiscalia tenia 109 processos oberts a Catalunya. De moment, la Fiscalia ha enviat oficis als geriàtrics demanant-los la llista de residents i la situació de cadascun, proves PCR, contagiats, ingressos hospitalaris o morts. També demana explicacions sobre l’organització del centre, plantilla, equips de protecció i protocols interns i externs. Per últim, el ministeri públic també ha requerit explicacions a la Generalitat.

Quan la pandèmia ho permeti, els fiscals podrien fer visites presencials als centres, i si detecten alguna irregularitat delictiva, la podrien derivar a l’àmbit penal. El 25 de juny del 2020 la Fiscalia va reclamar a la Generalitat el total de morts a les residències i quantes PCR havien fet. Durant el darrer any, i sobretot amb la vacunació, la situació a les residències ha canviat, però el ministeri públic vol analitzar les primeres setmanes de gestió de la pandèmia quan no es van traslladar molts dels positius als hospitals i no es va fer la segmentació correctament.

Les denúncies que es van presentar en un primer moment eren tant de familiars com d'associacions que van veure vulnerats els drets fonamentals dels ancians. La presidenta de la patronal ACRA, que agrupa les residències, Cinta Pascual, era molt clara en declaracions a ElNacional.cat i exposava la situació viscuda durant la crisi del coronavirus dins els centres, la manca de recursos, la vulneració de drets fonamentals i la situació postcol·lapse que obre ara una porta judicial.