La Fiscalia d’Urbanisme i Medi Ambient de Barcelona ha obert unes diligències d’investigació per sòls contaminats per l’eliminació il·legal de residus prop de la desembocadura del riu Llobregat, a l'àmbit esquerre, arran d’una denúncia de l’entitat ecologista DEPANA, segons han confirmat fonts del ministeri públic. La zona afectada abraça tres parcel·les, propietat de l’Ajuntament de Barcelona, i que estan en el pla de construcció dels nous vials d’accés viari i ferroviari del Port de Barcelona, que executa ADIF. La Fiscalia va requerir al consistori que delimités la zona i prohibís els accessos, tal com ha fet.
Els Mossos d’Esquadra van fer una recollida de mostres del sòl a la parcel·la ubicada a la llera del riu Llobregat, entre el pont de Mercabarna i el de Nelson Mandela. Els resultats, elaborats pel Servei de Valoració Toxicològica i Medi Ambient de l’Institut nacional de Toxicologia, “mostren uns nivells molt elevats de cromites, un residu perillós i que té efectes greus sobre la salut per exposició en remoure's la terra contaminada”, segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona.
Actuacions abans de les obres
A més, l’Ajuntament de Barcelona ha detallat que va fer el tancament del perímetre que li va requerir la Fiscalia, a principis d’octubre. També ha detallat que en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya i altres experts en sòls contaminats, el consistori i els executors de les obres (ADIF), estan realitzant una campanya d’anàlisi necessària per conèixer l’abast de la contaminació en aquest àmbit i com poder procedir a la descontaminació. “Aquestes actuacions s'han d'executar abans de les obres dels accessos viaris i ferroviaris”, asseguren des del govern socialista de Jaume Collboni.
Entitats denunciants
DEPANA i la plataforma Zeroport van denunciar a la Fiscalia de Barcelona que aquesta zona està contaminada per cromites i que es van iniciar les obres sense cap actuació prèvia. En un comunicat, les dues entitats precisen que les cromites (crom hexavalent) presents al sòl d’aquesta zona "són una substància cancerígena que s’escampa amb l’aire i el trànsit de persones i vehicles". Les dues entitats celebren que, de manera cautelar, el terreny s’hagi tancat al públic. I asseguren que “les obres dels nous accessos viaris i ferroviaris del Port de Barcelona, part del traçat dels quals transcorre per la zona contaminada, no podran tirar endavant fins que no es descontamini”.
De moment, la Fiscalia manté oberta la investigació i no s’ha presentat cap denuncia al jutjat.